Seria catastrofelor aviatice care au marcat luna august a fost continuata marti de prabusirea unui Boeing 737-200 al companiei peruane Tans, cu 100 de persoane la bord, in apropiere de orasul amazonian Pucallpa. Echipele de salvare au gasit peste 20 de supravietuitori si 41 de trupuri neinsufletite.

Un martor a afirmat ca trupurile victimelor sunt vizibile pe o raza de 150 de metri in jurul avionului prabusit, printre acestea aflandu-se si copii. Pe lista pasagerilor figurau 16 cetateni straini - 11 americani, un australian, un spaniol, doi italieni si un columbian.

Sase dintre americani, membri ai aceleiasi familii, si cei doi italieni se numara printre supravietuitori, potrivit autoritatilor. Avionul decolase de la Lima si se pregatea sa aterizeze la Pucallpa, la 840 kilometri est de capitala, aflandu-se la numai cativa kilometri de aeroport in momentul in care a intrat intr-o furtuna puternica, insotita de rafale de vant, care l-au destabilizat.

Pilotul a incercat o aterizare fortata intr-o mlastina, insa aparatul s-a rupt in doua. Prabusirea aparatului Boeing 737-200 este cel de-al cincilea accident aviatic petrecut in luna august, primele patru provocand moartea a 294 de persoane.

La 2 august, un avion Airbus A 340 al companiei Air France a luat foc dupa ce a iesit de pe pista aeroportului din Toronto, peste 50 de persoane fiind ranite.

Avionul se afla la o inaltime prea mare cand s-a orientat catre pista, au declarat anchetatorii. Patru zile mai tarziu, un charter tunisian ATR-42 s-a prabusit in mare in zona Siciliei, accidentul soldandu-se cu 13 morti si trei disparuti, alti 23 de pasageri supravietuind in urma accidentului. Cele doua motoare s-au oprit in interval de cateva minute.

De vina pare sa fi fost carburantul de proasta calitate. Un avion Boeing 737 al companiei cipriote Helios s-a prabusit la 14 august in nord-estul capitalei elene, accidentul soldandu-se cu 121 de morti, majoritatea ciprioti greci.

Accidentul a fost provocat probabil de o defectiune a sistemului de presurizare, urmata de o pana de carburant.

Dupa numai doua zile, o aeronava columbiana care transporta 152 de pasageri, francezi din Martinica, si opt membri ai echipajului s-a prabusit in nord-vestul Venezuelei.

Avionul bireactor McDonnell Douglas MD-82 al companiei columbiene West Caribbean Airways a cazut in urma problemelor aparute aproape simultan la cele doua motoare.

In timpul operatiunilor de salvare, populatia saraca din zona a inceput sa sustraga bunurile victimelor din accident.