La Madrid a aparut volumul Oscar Wilde o viata in scrisori, de Merlin Holland. Scriitorul Luis Antonio De Villena ne prezinta, in suplimentul literar Babelia, aceasta biografie, din care extragem: Merlin Holland - ingrijitorul acestui volum - este nepotul lui Oscar Wilde. Pe unii ii surprinde aceasta realizare.

Sunt cei care ignora si nu-si amintesc ca sotia lui Wilde, Constance (dupa blasfemia si oprobriul care cazuse peste numele sotului ei), schimba numele celor doi copii ai ei si pe al ei propriu, pentru un altul din propria ei ascendenta.

Surpriza a fost mare cand in 1954 - la centenarul nasterii lui Wilde - singurul din copiii lui care traiau pe atunci, Vyvyan Holland, a publicat o carte de memorii (o carte serioasa si discreta) intitulata Fiu al lui Oscar Wilde.

In Spania s-au publicat cel putin de trei ori culegeri partiale din bogatul set epistolar al lui Wilde (a carei cea dintai editie engleza, incluzand veridicul De profundis din 1942), insa acest tom este, fara indoiala, cea mai desavarsita antologie posibila a unui "corpus" literar si testimonial care pastreaza delicii autentice si surprize pentru admiratorii lui Oscar.

Intre scrisoare si scrisoare - impartite pe epoci -, Merlin Holland introduce mici si discrete comentarii care ne ajuta in desfasurarea biografiei, deoarece aceasta ordonare si nimerit ansamblu de scrisori nu poarta note si nici nu se pretinde o editie academica.

Este o carte de lectura usoara si stralucitoare (uneori scrisori triviale, uneori patetice, de multe ori minunate, cu stilul lui Oscar Wilde aproape totdeauna), un volum care incheie cu scrisoarea pe care prietenul sau - primul amant - si executor testamentar Robert Ross o scrie la 23 decembrie 1900 Adelei Schuster (o alta buna prietena a lui Oscar) povestindu-i sfarsitul scriitorului si

serioasele sale complicatii economice.

Pentru cei care nu cunosc bogatul si singularul patrimoniu epistolar al lui Wilde - ma tem ca, printre noi, sunt destui - aceasta carte de scrisori este pentru cei care doresc sa aiba gustul unei autobiografii reusite, lectura va fi o descoperire si un deliciu.