Liderii UDMR Marko Bela si Eckstein Kovacs Peter sustin ca scandalul in care Tibor Szatmari, un fost consilier al Uniunii, si sotia sa, Szatmari Ildiko, sunt acuzati de spionaj are conotatii politice si arata mai mult ca scenariul unui film de actiune.

Marko Bela a anuntat ieri ca a intrerupt orice relatie cu Tibor Szatmari inca din decembrie anul trecut si a calificat dezvaluirile presei pe aceasta tema ca fiind scene de roman.

"Este un fel de roman politist. Sper foarte mult ca relatiile dintre cele doua tari sunt de asa natura incat sa nu avem nevoie de spioni. Pe de alta parte, de mult nu mai citesc romane politiste si ceea ce a aparut in presa imi aminteste de romane politiste. Nu stiu si nu vreau sa comentez acest lucru", a declarat Marko Bela.

La randul sau, senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, crede ca scandalul de spionaj in care este implicat Tibor Szatmari are scopul de a pune intr-o lumina nefavorabila unele institutii din Ungaria, dar si UDMR.

Eckstein a caracterizat acest scandal drept o poveste urat mirositoare care provine din scurgeri de la servicii secrete si are o motivatie politica.

"Este o chestiune de politica interna ungara care a venit prin ricoseu la noi. Ce ma pune pe ganduri este ce putea spiona Szatmari Ildiko, care a lucrat in Ministerul Educatei?", a spus Eckstein.

In editia de luni a publicatiei "Magyar Nemzet" a aparut un material conform caruia o agenta a serviciilor secrete de la Bucuresti a fost expulzata din Ungaria, impreuna cu sotul sau, dupa ce s-a culcat cu trei oficiali ungari.

Femeia, care a lucrat la Oficiul pentru Maghiarii de Dincolo de Granite, s-ar fi culcat cu un actual ministru, cu un fost membru al Guvernului si cu seful HTMH. Ziarul se bazeaza pe raportul anual al serviciilor secrete din Ungaria, destinat Parlamentului.