Reputatul analist militar rus Stanislav Belkovsky, apropiat de Kremlin, a confirmat ieri, intr-un interviu acordat pentru Nezavisimaya Gazeta, ca situatia Rusiei in spatiul ex-sovietic nu este grava, ci foarte grava.

Belkovsky a recunoscut ca Rusia si-a pierdut influenta in regiune, mai mult, acest lucru avand loc in favoarea "Vestului". Pentru un personaj ca Belkovsky, crescut la scoala sovietica, "Vestul" inseamna in primul rand SUA.

Interviul lui Belkovsky are loc la o zi dupa ce un inalt oficial de la Kremlin dezvaluise pentru Ria Novosti ca Moscova este tentata sa-si schimbe directia in politica externa, mizand pe relatii mai apropiate fata de SUA si UE in detrimentul statelor CSI.

Belkovsky a declarat ieri ca, in urma cu sase ani, cand Putin a preluat puterea in Rusia, Moscova era principala forta in spatiul ex-sovietic, mai mult, era o sursa de legitimitate pentru majoritatea guvernelor cripto-comuniste din regiune.

Analistul rus crede ca astazi rolul legitimator in regiune a fost preluat de SUA: "Statele care au aparut accidental din fosta Uniune Sovietica au evoluat catre natiuni de sine statatoare cu o elita proprie", crede Belkovsky.

Analistul rus considera ca principala cauza a revolutiilor portocalii din state ca Ucraina sau Georgia nu este politica Washingtonului in regiune.

"Vina" o poarta Moscova pentru ca a "dormit adanc", crede Belkovsky. El crede ca Rusia a evitat sa intre in conflict deschis cu SUA deoarece "toate interesele economice ale lui Putin sunt in stransa legatura cu Washingtonul".

Belkovsky face parte in prezent din cercul de interese format in jurul Kremlinului, astfel ca evita sa nominalizeze principalul "vinovat" al scaderii influentei Moscovei in regiune. Acesta nu poate fi decat presedintele Vladimir Putin care, de teama ca ar putea intra in conflict deschis cu SUA, nu a reactionat niciodata ferm la emulatiile create in zona.

Predecesorul lui Putin, Boris Eltin, a reactionat de fiecare data dur fata de sporirea influentei americane in Europa si fata de extinderea NATO. Pentru a fi de acord cu largirea de la Madrid, Eltin a obtinut de la Bruxelles un parteneriat strategic cu NATO, prin Actul fondator NATO-Rusia creandu-se un Consiliu Consultativ care se intruneste de doua ori pe an.

La semnarea acestuia, Henry Kissinger isi exprima temerea ca nou-aparutul Consiliu NATO-Rusia ar putea deveni mai important decat insusi Consiliul Nord-Atlantic. Intre 1997-1999, Rusia a blocat numeroase initiative NATO, exprimandu-si un veto clar fata de extinderea NATO cu tarile baltice.

Aflat la Helsinki, in 1997, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Bill Clinton, Eltin declara ca cele doua state iau decizii prin "consens", afirmatie care a starnit rumoare in media occidentala la acea vreme. In 2003, SUA si aliatii sai interveneau in Irak fara a tine seama de retorica agresiva a Moscovei.

Cu un an inainte, la Praga, cele trei state baltice se alaturasera Aliantei Nord-Atlantice. Moscova era redusa la tacere.