Productia interna de tutun acopera doar jumatate din cota de 12.314 tone negociata cu UE, in conditiile in care suprafetele cultivate s-au redus in acest an cu circa 43 la suta fata de anul 2004.

"Neatingerea cotei inseamna ca producatorii de tutun nu vor beneficia de sprijinul comunitar, iar cota nerealizata de Romania va fi acordata unui alt stat membru'', a declarat agentiei Mediafax Paula Craioveanu, consilier in Ministerul Agriculturii.

In conditiile in care consumul anual de tutun depaseste 35.000 de tone, productia de tutun estimata pentru acest an se ridica la 6.500 de tone. Anul trecut, circa 60 la suta din cantitatea totala a provenit din import.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca in acest an va sprijini cu prime producatorii de tutun pentru cantitatile livrate la unitatile de procesare, dupa cativa ani in care ajutorul nu a mai fost acordat. Decizia acordarii de prime a fost luata dupa scaderea drastica a productiei de tutun in ultimii ani, de la 18.000 de tone in anul 1999 la 7.200 tone in 2004.

Chiar si asa, interesul cultivatorilor de tutun nu a crescut, din cauza pierderilor inregistrate in ultimii ani.

Valoarea primelor se situeaza, in functie de soiul de tutun cultivat, intre 80 de bani (8.000 lei vechi) si 1,6 lei (16.000 lei vechi) pentru kilogramul de tutun livrat la unitatile de procesare.