Statele Unite au protestat, miercuri, impotriva arestarii, pentru scurt timp, de catre autoritatile din Belarus, a unui diplomat american, informeaza Rompres.

Motivul acestei retineri abuzive pare sa fi fost incercarea autoritatilor de la Minsk de a-l impiedica pe diplomat sa participe la o reuniune cu reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale ce se opun regimului dictatorial al presedintelui Lucasenko.

Odfiterul politic al Amabasadei SUA la Minsk, Lyle McMillan, avea programate o serie de intalniri de rutina in orasul Gomel cu opozantii regimului autoritar al presedintelui Lukasenko, a precizat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, exprimand "grava preocupare" a Statelor Unite fata de retinerea diplomatului, chiar daca acesta a fost eliberat dupa 40 de minute.

Oficialii de la Minsk au refuzat insa sa faca orice comentariu referitor la acest incident.

Administratia de la Washington a criticat, in repetate randuri, regimul autoritar al presedintelui Lucasenko, al carui guvern se teme de incercarile opozitiei de a provoca o schimbare politica majora in Belarus, asa cum s-a intamplat in alte doua foste state ex-republici sovietice - Georgia si Ucraina.

De altfel, secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, nu s-a sfiit sa eticheteze regimul Lucasenko drept "ultima dictatura din centrul Europei.

" "Numai in ultimele doua luni, autoritatile de la Minsk au inchis 80% din sediile locale ale majoritatii partidelor politice, au arestat si intemnitat o serie de activisti pro-democratie si au aplicat amenzi usturatoare putinelor ziare independente ramase pe piata din Belarus, a afirmat, miercuri, un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA.