Din februarie 2003 si pana in august 2005, Agentia SAPARD a incheiat 1.600 de contracte pentru proiecte de modernizare a infrastructurii rurale, dezvoltare a industriei agroalimentare si a exploatatiilor agricole, dar si pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural.

Pana la finalul acestei luni, se vor mai semna inca 148 de contracte de finantare, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei. Astfel, au fost absorbite 660 milioane de euro, aproximativ 67% din totalul fondurilor alocate pana acum Romaniei prin Programul SAPARD. Au fost efectuate deja plati de 363 milioane de euro, ceea ce reprezinta 55% din fondurile SAPARD alocate pentru cele 1.

600 de proiecte. Agentia a incheiat 185 de contracte de finantare cu beneficiarii in domeniul industriei agroalimentare (Masura 1.1 "imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole"). Valoarea contributiei publice nerambursabile pentru aceste proiecte ajunge la 103 milioane euro. Pe de alta parte, Masura 3.

1, care sprijina investitiile in exploatatiile agricole, cumuleaza 444 de proiecte contractate a caror valoare este de 43 milioane de euro. Proiectele vizeaza infiintarea de ferme pentru cresterea animalelor (porci, vaci, oi), achizitionarea de utilaje agricole, pomicultura, viticultura.

Pentru "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", Masura 3.4, au primit finantare de peste 18 milioane de euro 336 de proiecte care vizeaza turismul rural, apicultura, cresterea melcilor si sericicultura. De asemenea, mai sunt in plus 42 proiecte declarate eligibile, care urmeaza sa fie contractate.

In privinta consiliilor locale comunale, acestea au primit finantare nerambursabila prin Masura 2.1 pentru dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, toate fondurile alocate acestei masuri pentru intreaga perioada de implementare fiind epuizate. in total au fost contractate 607 proiecte de infrastructura rurala a caror valoare este de 483 milioane de euro.