Pietele bursiere europene nu-si revin din socul produs de cresterea pretului titeiului, dupa ce acesta a ajuns miercuri seara, la New York, la 68 de dolari pe baril, un nou record absolut. Indicele pan-european FTSEurofirst, care urmareste evolutia celor mai performante 300 de companii listate la Bursa londoneza, a coborat cu 0,6 procente, pana la 1,174.

2 puncte, fiind vorba de cel mai mic nivel atins din data de 5 august 2005. "Socul pretului de 60 de dolari pe baril, urmat de un alt pret, mai mare, de 65 de dolari pe baril, a fost inlocuit, acum, cu ingrijorarea ca nu cumva titeiul sa atinga nivelul, de neinchipuit, de 70 de dolari pe baril", afirma Mark Chesterman, trader la IG Index.

Brokerii privesc neputinciosi cum scad preturile la actiuni.

La randul sau, Jon Lee, analist la Barclays Capital, declara ca "insanatosirea situatiei in Europa depinde inca de cresterea globala si de pretul titeiului", care poate afecta ritmul economiei americane si poate amana orice crestere in zona euro".

Actiunile tranzactionate la Bursa londoneza au deschis, ieri, sedinta in scadere, perdantii incontestabili fiind DJ Stoxx, companie din sectorul tehnologiei, producatorul de echipamente de telecomunicatii Ericsson, precum si producatorul de chipuri Infineon. Fiecare dintre aceste titluri au pierdut cate un procent.

"Sunt o multime de motive pentru a nu obtine castig la bursa", declara un trader. "Castigurile sunt scoase din discutie, atata timp cat petrolul capteaza toata atentia", a adaugat el.

Preturile actiunilor companiilor englezesti, cel mai bine cotate la bursa, au coborat pentru a treia oara consecutiv, in sesiunea de ieri. Titlurile companiei aviatice British Airways s-au situat in topul perdantilor, scazand cu 1,6%. Cu acelasi procent s-au depreciat si actiunile grupului hotelier Hilton.

Conducerea companiei nu a dorit sa comenteze ce masuri va lua in perioada urmatoare, insa nu a exclus posibilitatea unor costuri mai ridicate din cauza petrolului mai scump. Altfel, rezultatele financiare prezentate de Hilton s-au situat in concordanta cu asteptarile investitorilor. La ora 07.

25 GMT, indicele FTSE 100 indica o cadere cu 0,4 procente, in ultimele trei sedinte de tranzactionare, acesta pierzand mai mult de un procent.

Si pietele de capital asiatice sunt zdruncinate de pretul la care a ajuns barilul de petrol. Actiunile companiilor incluse in indicele Nikkei au scazut in medie cu 0,7 procente. Firmele sunt ingrijorate de efectele pe care le va avea cresterea pretului petrolu-lui asupra economiei globale.

Analistii spun ca pretul ridicat al titeiului si caderea titlurilor pe piata americana pun un amortizor pietei de capital nipone, care trece, de altfel, prin corectii negative, dupa cresterile mari ce au avut loc.

"Piata japoneza va rezista presiunii neobtinerii de profit, atat timp cat pietele americane raman neclintite, dar trebuie sa fim atenti, totusi", a spus Yumi Nishimura, directorul Departamenului de consultanta pentru investitii al Daiwa Securities SMBC Co.

Presiune foarte mare la vanzare s-a inregistrat la actiunile bancare, urmate de cele ale grupului Mitsubishi Tokyo Financial Group, care au pierdut 3,5 procente. Titlurile Sumitomo Mitsui Financial Group au coborat cu 3 procente, in timp ce Mizuho Financial Group, cu 2 procente.

Unul dintre analistii de la Merrill Lynch declara recent ca "traderii" nu ar trebui sa aiba o viziune dezastruoasa din cauza declinului de pe pietele bursiere, insa este o atitudine normala care denota oboseala".