Confederatiile patronale vor sa se uneasca pentru a protesta impreuna fata de politica fiscala a guvernului. Reprezentantii UGIR 1903 sint decisi sa declanseze chiar si greva fiscala daca este nevoie.

In semn de protest fata de majorarea TVA de la 19% la 22%, precum si fata de politica fiscala generala „confuza si improvizata“, confederatia patronala UGIR 1903 intentioneaza sa aplice un sistem gradual unitar de actiuni patronale si de protest colectiv, pentru a remedia situatia, se arata intr-un comunicat.

Practic, reprezentantii patronatului vor pune in practica de la activitati de lobby si memorii pina la greva fiscala. De asemenea, patronii propun ca masura de protest fata de politica guvernamentala intreruperea negocierii contractelor colective de munca, actiuni in instanta sau retragerea din comisiile de dialog social si CES.

Totodata, reprezentantii UGIR 1903 vor sa anunte organizatiile europene si internationale patronale si de dialog social precum UNICE.

ACPR se alatura

Aceleasi planuri au si reprezentantii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR). Acestia nu sint insa de acord cu greva fiscala, considerind-o ilegala. „Avem o pozitie comuna fata de problemele semnalate de UGIR 1903. Printre formele de protest ale UGIR se numara insa si greva fiscala, cu care noi nu sintem de acord, pentru ca este o masura ilegala. Am vrea sa o declansam insa.

Iar a iesi pe strada nu este eficient si nici fezabil. Noi vom apela la dialogul social, la interpelari si la alte forme legale“, ne-a declarat Adrian Izvoranu, director general in cadrul ACPR.

Potrivit acestuia, in momentul de fata guvernul se concentreaza pe probleme minore, precum schimbarea presedintilor din cele doua Camere parlamentare sau de inlocuirea secretarilor de stat, in detrimentul mediului de afaceri si al integrarii europene.

Ce vor patronii

Reprezentantii UGIR 1903 considera ca guvernul trateaza neprofesional procedura de elaborare a politicilor economice si fiscale.

„Nefundamentarea deciziilor cu efect in economie pe solicitarile patronatelor, absenta studiilor de impact si a strategiilor de conver-genta cu economia europeana fac din Romania o tara guvernata pe genunchi si deschid canale de comunicare intre grupuri de influenta din mediul de afaceri si guvern, situate in afara legii“, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, reprezentantii ACPR considera ca majorarea TVA este necesara, dar ar trebui sa fie diferentiata pe categorii de produse. „La alimente, utilitati si bunuri de larg consum TVA ar trebui sa scada si sa creasca in alte zone“, a mai spus Izvoranu.

In ceea ce priveste cota unica, acesta este de parere ca ar trebui sa se aplice in cadrul unei filosofii fiscale, „care in momentul de fata nu exista“.