Pensionarii petrolisti solicita dreptul de a cumpara direct actiunile Petrom, dar cer sprijnul sindicalistilor pentru a li se reprezenta mai bine interesele.

"Dorim sa cumparam direct actiunile Petrom la care consideram ca avem dreptul, cate vom putea fiecare", a declarat, ieri, Nicolae Ilinca, presedintele interimar al Ligii Pensionarilor Petrolisti (LPP), la sfarsitul sedintei comitetului de conducere al acesteia.

Comitetul LPP vrea sa dicute cu liderul sindicalistilor din Petrom, Liviu Luca, in privinta pozitiei sindicatului fata de solicitarea pensionarilor. "Am transmis o scrisoare la Bucuresti, pentru a stabili o intalnire, in functie de agenda acestuia", a spus Nicolae Ilinca.

NEGOCIERI. Intrebat ce vor hotari, daca liderul salariatilor le va propune ca asociatia acestora sa-i imprumute pe pensionari, presedintele LPP a ezitat. "Vom vedea care este pozitia lor si vom lua o decizie.

Am dori ca sindicatul sa reprezinte si interesele noastre, mentinandu-ne dorinta de a cumpara individual", a adaugat Ilinca, mentionand ca, dupa intalnirea cu Liviu Luca, Liga Pensionarilor va trimite din nou memorii la Presedintie si Guvern.

CONFUZII. Anterior, pensionarii au facut demersuri inclusiv la Asociatia Salariatilor Petrom, condusa tot de Liviu Luca, dar li s-a spus sa mai astepte, potrivit lui Toader Gheorghe, seful filialei din Ploiesti a LPP.

Apoi filiala din Bucuresti a trimis o scrisoare catre Presedintie, inainte ca presedintele Traian Basescu sa ridice problema distributiei actiunilor, atragand atentia asupra pericolului ca acestea sa ajunga intr-o singura mana. "Noi gandim ca si scrisoarea noastra a contribuit la interventia presedintelui", spune Nicolae Ilinca.

In ciuda declaratiilor, pozitia pensionarilor pare sa fie oscilanta, daca nu chiar confuza, avand in vedere tentatia de a cere consultanta organizatiei salariatilor. De altfel, conducerea LPP nici nu stia ca de vanzarea actiunilor Petrom se ocupa Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

REGULA NOUA. In septembrie sau octombrie, MEC va supune aprobarii Guvernului un nou act normativ, dupa dezbaterea publica a prevederilor sale, potrivit ministrului Economiei, Ioan Codrut Seres. "Intentia noastra este sa fie inclusi toti angajatii Petrom din momentul infiintarii companiei, in septembrie 1997, deci si cei pensionati intre timp", spune Seres.

MIZA: 824,5 MILIOANE LEI NOI. Conform legii de privatizare a Petrom, salariatii companiei au dreptul sa cumpere direct actiuni cu 5,25 eurocenti (1.842 lei vechi)/actiune.

Pachetul de 8% care este in joc are astfel o valoare de 235 de milioane euro (824,5 milioane lei noi), iar Asociatia Salariatilor Petrom a format deja un consortiu cu Banca de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) si trei case de avocatura pentru negocierea tranzactiei.

Numarul de actiuni cu care vor ramane salariatii, dupa plata actiunilor, este greu de precizat, potrivit unui comunicat al consortiului. "Bineinteles ca si pensionarii merita actiuni", a declarat Liviu Luca, liderul sindicatelor Petrom (foto). Dupa care a nuantat: "Daca se stabileste o regula, o vom executa cu placere".

Ultimul pret la Bursa al unei actiuni Petrom a fost de 4.470 de lei vechi (12,74 eurocenti).