"Cand e vorba de campanie electorala, noi, studentii, suntem cei mai frumosi, cei mai destepti, suntem viitorul tarii. De fapt, suntem importanti doar in slogane si-am ajuns bataia de joc a ministerului!", a afirmat, ieri, Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR).

"Fata de anul trecut, starea caminelor studentesti n-a ramas la fel: a devenit cu mult mai proasta! Sunt cateva universitati din tara care n-au primit pentru reparatia locuintelor studentesti nici un fel de subventie", a adaugat Gust. Pe langa lipsa fondurilor de la minister, Universitatea din Craiova n-a putut, de pilda, nici macar sa reconditioneze cu bani proprii caminele studentesti.

O ordonanta de urgenta din 2005 interzice cu desavarsire institutiilor publice sa mai cumpere mobilier pana la sfarsitul anului. Reprezentantii universitatii s-au adresat ministerului cerand intelegere, iar "promptitudinea" si "solidaritatea" oficialilor i-au uimit peste masura: craiovenilor li s-a recomandat "sa reconditioneze paturile cu defecte" vechi de peste 20 de ani.

In campusurile studentesti din tara, pe langa cei care ramaneau in mod traditional fara loc in camin (30-40% din solicitanti), s-au mai pierdut anul acesta alte peste 6.000 de locuri, de vreme ce 16 camine au intrat in proces de reabilitare.

Partea proasta e ca muncitorii s-au apucat de lucru abia prin iulie-august, in conditiile in care studentii au fost "invitati" sa-si faca bagajele si sa se duca unde-or vedea cu ochii inca din luna aprilie.

Si, dat fiind proverbialul chef de munca al romanilor, caminele intrate in reabilitare sunt inchise pentru 10-15 luni de zile, ca atat dureaza "reparatiile capitale", "consolidarea" sau "extinderea prin mansardare".

Pentru alte sapte camine, din Timisoara, Targu Mures, Bacau, Iasi sau Constanta, nu s-au pus la punct nici macar proiectele de lucru, daramite sa calce vreun picior de muncitor in zona.

Deoarece din acest an consumul electric din camine este taxat cu tarif industrial (si nu in regim casnic, cum era pana atunci), tot pe capul studentilor vor cadea si aceste mariri, estimandu-se o majorare a regiei de camin pana la 1 milion-1 milion jumatate, "enorm pentru bugetul unui caminist".

Studentii i-au trimis ministrului Miclea o petitie prin care ameninta ca vor declansa greva generala daca nu li se vor rezolva problemele. Conform unor estimari, vor fi anul acesta in jur de 100.000 de locuri in camine pe toata tara, care acopera cam 50% din necesar.