Partenerii de afaceri ai lui Dorin Cocos, sotul consilierului prezidential Elena Udrea, au castigat contractul de reabilitare a autostrazii Bucuresti-Pitesti

Firma Euroconstruct Trading 98 SRL a pus mana pe un contract de peste patru milioane de euro, pentru reabilitarea autostrazii Bucuresti-Pitesti. Patronii firmei, Dan Besciu si Sorin Vulpescu, sunt parteneri traditionali de afaceri ai lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, consiliera blonda a presedintelui Traian Basescu.

Besciu si Vulpescu mai detin si restaurantul Golden Blitz din Bucuresti, localul preferat de Basescu, loc care, in ultimul timp, a devenit un soi de cartier general monden al Aliantei PNL-PD.

Euroconstruct Trading 98 SRL a beneficiat de mai multe zeci de milioane de euro in urma contractelor de asfaltare a drumurilor din Bucuresti, atribuite in timpul mandatului de primar general al lui Traian Basescu.

Ultimul tun

Chiar daca, in ultimii sapte ani, autostrada Bucuresti-Pitesti a necesitat o investitie de peste 100 de milioane de dolari, la aceasta ora este plina de gropi si de portiuni de asfalt decupate pe lungimi de sute de metri.

Prin urmare, reprezentantii Ministerului Transporturilor au decis organizarea unei licitatii publice deschise pentru inceperea lucrarilor de reparare a zonelor respective, care a avut loc la inceputul acestei luni, mai exact pe 8 august.

In urma acesteia, castigatoare a iesit Euroconstruct Trading 98 SRL, care, asa cum ne-a declarat Sorin Dascalu, director la Directia de Intretinere din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), „va efectua reparatii pe toata lungimea autostrazii, dupa necesitati, in functie de degradarile existente”.

Potrivit reprezentantului din minister, intreaga lucrare va costa aproape 149 de miliarde de lei vechi, adica 4.208.550 de euro. Dascalu a refuzat sa precizeze data la care vor incepe lucrarile si a afirmat ca „potrivit graficului de executie, lucrarile dureaza 40 de zile de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor”.

El a mentionat insa ca ordinul a fost dat pe 22 august, ceea ce inseamna ca, potrivit acestuia, lucrarile ar fi trebuit deja sa fie in plina desfasurare.

Autostrada problemelor fara sfarsit

Autostrada Bucuresti-Pitesti are o istorie interesanta. Lucrarile de refacere au inceput in primavara anului 1998, perioada in care ministru al transporturilor era actualul presedinte al tarii. Pentru gropile care au aparut pe anumite portiuni la cateva luni de la finalizare,

Basescu a dat vina pe firmele romanesti care au executat lucrarea si care - potrivit acestuia - nu au respectat nici reteta si nici cantitatea suficienta de aditiv specifica turnarii unui strat de ciment peste o suprafata din beton.

Lucrarile de modernizare s-au incheiat in octombrie 2000, in baza unei finantari de aproximativ 100 de milioane de dolari, din care 44 de milioane de dolari au reprezentat contributia guvernului, restul provenind de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Traian Basescu afirma in 2001 ca, pe parcursul lucrarii, Ministerul Transporturilor a oprit drept garantie de executie zece la suta din valoarea fiecarei facturi la plata, obtinand in final o garantie de 47 de miliarde de lei si sase milioane de dolari.

Prietenii cuplului Udrea-Cocos: Patronii Euroconstruct

Trading 98 SRL, Dan Besciu si Sorin Vulpescu, mai deruleaza impreuna o serie de afaceri de anvergura. Printre acestea se numara si firma West Tour 98, profilata pe transport de persoane, in care este asociat si Dorin Cocos, care sustine insa ca societatea nu are activitate. Dorin Cocos este sotul Elenei Udrea, consilier de stat si sef al Cancelariei prezidentiale.

In West Tour 98, ei mai sunt asociati cu Sergiu Vladimir Ionescu si Petre Ion.

Primul a fost consilierul fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, iar cel de-al doilea este unul dintre apropiatii lui Alexandru Bittner, inlocuindu-l pe acesta in majoritatea afacerilor demarate in timpul guvernului Nastase. De asemenea, tandemul Besciu-Vulpescu controleaza o felie importanta din firma Fly Taxi, afacere dominata de oamenii lui Miron Mitrea.

O alta afacere patronata de Besciu si Vulpescu, careia in ultima perioada i s-a dat o atentie deosebita, este restaurantul Golden Blitz, local unde se spune ca a fost luata decizia remanierii guvernamentale de la inceputul acestei saptamani.