Pelicula „Moartea domnului Lazarescu” a castigat Premiul Special al Juriului, iar Ion Fiscuteanu a fost ales cel mai bun actor

Filmul „Moartea domnului Lazarescu” se va intoarce de la Festivalul International de Film de la Copenhaga cu doua premii importante.

Pelicula regizata de Cristi Puiu, care va aparea pe ecranele romanesti la sfarsitul lui septembrie, a castigat Premiul Special al Juriului, iar actorul Ion Fiscuteanu va primi azi trofeul „Lebada de Aur” pentru cel mai bun actor.

Intre alte premii, filmul lui Puiu a mai castigat anul acesta, la Festivalul de la Cannes, sectiunea „Un certain regard”, dedicata tinerilor realizatori.

Din spital in spital

Pelicula, care urmareste povestea unui pacient purtat din spital in spital, in Bucuresti, este in esenta un film despre comunicare sau despre ce se intampla in lipsa comunicarii, dupa cum a spus regizorul Cristi Puiu.

In rolul batranului Dante Remus Lazarescu, trambalat de la o sectie de urgenta la alta, joaca Ion Fiscuteanu. El a mai aparut, printre altele, in peliculele „Balanta”, „Cel mai iubit dintre pamanteni”, „Din prea multa dragoste”, „Prea tarziu” sau „Asfalt Tango”.

Rolul principal feminin - al asistentei de pe ambulanta - este jucat de Luminita Gheorghiu („Trenul vietii”, „Morometii”, „Marfa si banii”, „Bucuresti-Berlin”). Modelul Monica Barladeanu isi face, in „Moartea domnului Lazarescu”, debutul cinematografic in rolul unei asistente medicale.

Din festival in festival

„Nu sunt niciodata pregatit pentru astfel de premii, altfel, poate as fi mers la Copenhaga”, a spus ieri regizorul Cristi Puiu. In schimb, Ion Fiscuteanu va participa la spectacolul de gala din seara aceasta, pentru a-si ridica premiul in valoare de 3.370 de euro.

Pentru Premiul Special al Juriului, primit de filmul lui Puiu, nu se acorda bani. Celelalte trofee „Lebada de Aur” (pentru cel mai bun film, cea mai buna regie, cea mai buna actrita, cel mai bun scenariu si cea mai buna imagine) vor fi anuntate la gala de asta-seara.

„Moartea domnului Lazarescu” participa, in aceasta perioada, la circa 30 de festivaluri, intre care cele de la Sarajevo, Viena, Toronto si New York, a spus Puiu.

Festivalul International de Film de la Copenhaga este la a treia editie si are loc in luna august. Este primul festival danez pentru filme de fictiune care cuprinde o competitie internationala si constituie un eveniment important in calendarul industriei cinematografice, pentru ca functioneaza si ca un loc de intalnire intre realizatori si distribuitorii internationali.

Pelicula lui Puiu va intra in cinematografele romanesti pe 23 septembrie, dar va fi difuzata si in afara tarii. „Filmul a fost vandut deja, va fi pe ecrane in Franta, Elvetia, Austria, Danemarca, Japonia, Grecia, Anglia, SUA si Norvegia”, a spus regizorul.