Norvegia ramane pentru cel de-al cincilea an consecutiv tara cu cel mai ridicat nivel de trai, a declarat noul administrator al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Kemal Dervis, vineri in cadrul unei conferinte de presa la Oslo.

Bogata datorita petrolului extras din Marea Nordului si cu un generos sistem de ajutor social, Norvegia a ajuns in fruntea listei din momentul in care Canada a pierdut primul loc in 2001. Lista intocmita de ONU este stabilita in fiecare an in functie de venitul pe cap de locuitor, speranta de viata si nivelul de educatie, a adaugat Kemal Dervis.

"Raportul pe 2005 va fi publicat oficial la data de 7 septembrie, iar Norvegia este situata pe primul loc in ceea ce priveste indicele mondial de dezvoltare umana", a afirmat administratorul UNDP.

El nu a mai oferit alte detalii in legatura cu statele prezente pe lista pe 2005. Anul trecut, Norvegia era urmata de Suedia, Australia si Canada, in timp ce Sierra Leone s-a clasat pe locul 177.

Potrivit lui Kemal Davis, care se afla in prima sa vizita de la preluarea functiei luna aceasta, a afirmat ca acest loc a fost acordat ca rasplata pentru anii de munca ai guvernelor succesive din Norvegia, cea de-a treia tara exportatoare de petrol dupa Arabia Saudita si Rusia.

"Aceasta este realizarea poporului norvegian pe o perioada lunga de timp. Nu poate fi interpretata ca fiind meritul unui singur guvern", a mai spus Kemal Davis.