Americanii acuza UE de concurenta neloiala datorita politicii sale de subventionare a agriculturii. Congresul american a dat publicitatii un raport privind efectele subventiilor pentru agricultura aplicate de UE si SUA asupra industriei agricole mondiale, transmite jurnalul "The Telegraph".

Din acest raport reiese ca Politica Agricola Comuna (PAC) a Uniunii Europene are un efect negativ mai mare asupra agriculturii globale si a tarilor sarace, in comparatie cu politica agricola americana.

Congressional Budget Office (CBO), organizatie americana independenta, a realizat un raport referitor la politica agricola mondiala.

Raportul afirma ca Europa subventioneaza 90% din exporturile sale mondiale, cel mai grav abuz, abuz care permite tarilor occidentale sa exporte surplusul de productie la preturi mai scazute, ceea ce in termeni teoretici se numeste dumping. Prin contrast, Statelor Unite le revin doar 2% din totalul subventiilor pentru exporturi.

Douglas Holtz-Eakin, directorul organizatiei CBO, a afirmat ca declaratiile clasice potrivit carora fermele din UE si cele americane sunt egale ca volum induc foarte mult in eroare. Dar "nu toate tarifele sunt la fel, nu toate subventiile sunt la fel", a sustinut Douglas Holtz-Eakin.

Comisia Europeana a declarat ca studiul a fost realizat pe baza unor statistici vechi, dinainte de reformele radicale ale PAC din 2003, reforme ce au avut rolul exact de a "elimina" legatura dintre productie si subventii.

In noul regim agricol al Uniunii, fermierii sunt platiti doar pentru gestionarea pamantului, indiferent de ceea ce cresc pe el. Ei nu mai sunt platiti pentru un anumit tip de produs recoltat. Acum ei pot continua sa produca ce doresc, dar trebuie sa se supuna concurentei pietei.