Decizia privind modificarea statutului microintreprinderilor va fi luata doar dupa consultari cu mediul de afaceri, a tinut sa precizeze ieri, vicepremierul Gheorghe Copos.

Strategia financiara a actualului Guvern, aflata, in prezent in lucru la Ministerul de Finante, prevede, se pare, modificarea statutului microintreprinderilor, pentru ca acestea sa nu mai fie folosite ca un paravan pentru neplata impozitului pe venit.

"Nu vom fi de acord cu modificarea statutului microintreprinderilor decat dupa consultari ferme cu patronatele, cu structurile reprezentantive pentru firmele mici si mijlocii din cadrul mediului de afaceri si cu reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania", a spus Copos.

In prezent, firmele cu cel mult noua angajati si o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro anual platesc un impozit de 3% din cifra de afaceri. Una dintre conditii este ca firmele sa aiba cel putin un salariat, iar modificarile prevad majorarea numarului minim de salariati la cinci.

Copos a apreciat ca astfel de modificari ar duce la situatii absurde. "S-ar ajunge ca societati cu sapte angajati sa plateasca un impozit de 3% pe cifra de afaceri si societati cu 2-3 angajati sa plateasca un impozit de 16% calculat la profitul realizat, fiind obligate astfel si la o contabilitate laborioasa", a aratat Copos.

El a adaugat ca decizia de modificare a statutului microintreprinderilor va fi luata doar dupa evaluarea implicatiilor asupra firmelor.

El a mentionat ca trebuie analizata impreuna cu structurile reprezentative si oportunitatea momentului ales, avand in vedere ca, din 2007, cadrul legal pentru microintreprinderi va fi modificat conform angajamentelor de aderare la UE.