Romania nu este pregatita pentru acest tip de clima, astfel ca trebuie luat in considerare un sistem de protectie impotriva inundatiilor, chiar si pe paraurile foarte mici, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, in Harghita, unde a mers sa vada la fata locului efectele produse de inundatii, informeaza Mediafax.

Basescu a fost transportat cu un elicopter in Harghita, acesta aterizand, ieri dimineata, la Odorheiu Secuiesc si mergand in comuna Lupeni, unde noua persoane au murit dupa ce au fost luate de viituri.

Presedintele Romaniei s-a intalnit cu autoritatile judetene si locale, iar apoi a mers in comuna Lupeni, incaltat cu cizme de cauciuc, si a vorbit cu localnicii, a intrat in casele afectate de ultimele inundatii din judet, i-a consolat si i-a incurajat pe acestia, indemnandu-i sa nu-si piarda speranta.

"Trebuie sa punem resurse deoparte, ca nu o sa facem din tara un spatiu al inundatiilor anuale.

Trebuie sa luam masuri, indiferent cat costa, trebuie sa concentram resurse aici", a declarat presei presedintele tarii.

In opinia lui Basescu, trebuie evitata crearea de categorii diferite de ajutor pentru sinistrati, referindu-se la inundatiile produse in Banat, Moldova si Harghita. "Guvernul va trebui sa trateze toate zonele afectate in mod egal", a precizat presedintele Romaniei.

El s-a aratat impresionat de solidaritatea oamenilor din Harghita, de modul in care s-au ajutat si de faptul ca "nu au asteptat neaparat ca militarii sa le scoata malul din casa".

"Sunt oameni puternici si ceea ce este impresionant la ei este ca nu-si pun nadejdea in ajutorul care va veni de la Guvern - care in mod cert va veni - un tip de ajutor ca si cel din Moldova, poate materializat altfel, dar valoric trebuie sa fie la fel", a precizat presedintele.

Inundatiile din ultimele doua zile au provocat mari pagube in opt localitati din judetul Harghita, 14 persoane pierzandu-si viata, iar alte cateva, printre care si o fetita de patru ani, fiind date disparute.

Din nou la Maracineni

Presedintele Basescu a mai facut o vizita la santierul de la Maracineni, unde s-a declarat multumit de ritmul lucrarilor de la pod. El a afirmat ca, daca nu vor aparea probleme majore, traficul rutier greu pe pod ar putea fi reluat la 1 noiembrie.

La Maracineni, Basescu a aterizat in apropierea podului prabusit in luna mai in urma unei viituri formate pe raul Buzau si a reafirmat ca obiectivul "constituie marea problema a acestor inundatii, dincolo de probleme oamenilor". Traian Basescu a spus ca va reveni la podul de la Buzau, insa nu a precizat o data exacta.

Paguba-n padure

Inundatiile din luna august au produs pierderi de peste 130 de milioane de lei (n.r.-1300 miliarde de lei vechi) in agricultura si silvicultura, din care 101 milioane lei constituie pagube inregistrate in sectorul silviculturii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Pana la 24 august, inundatiile au afectat 54.

498 ha de teren agricol, valoarea pagubelor fiind de circa 29 de milioane de lei. Circa 41.119 ha au reprezentat suprafete cultivate cu porumb, floarea soarelui, sfecla de zahar, soia, legume si cartofi, precum si culturi furajere, pentru care au fost consemnate pagube de 25,9 de milioane de lei. Pentru alte 13.

300 ha de pasuni, fanete naturale, plantatii viticole si ogoare, pagubele au fost evaluate la 3,1 milioane de lei. In acelasi timp, inundatiile au afectat 474,9 km de drumuri forestiere ale Romsilva, 6084 ha de fond forestier, 805 ha de plantatii, dar si rachitarii sau pastravarii. Pagubele din silvicultura se ridica la 101,3 milioane de lei, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii.

De asemenea, circa 18.800 de animale si pasari au murit, iar peste 6400 au disparut. Costurile necesare pentru reconstructie se ridica la 146,3 de milioane de lei, din care 100,2 de milioane de lei sunt necesare in silvicultura si 46 de milioane de lei in sectorul imbunatatirilor funciare, precizeaza comunicatul.

O mare parte din aceste cheltuieli trebuie alocate pentru functionarea statiilor de pompare pentru evacuarea apelor din amenajarile de desecare, dar si pentru repunerea in functiune a unor statii de pompare inundate.