Potrivit noii legi privind regimul armelor si munitiilor, incepand de anul viitor armele de foc vor fi inregistrate la o Autoritate Nationala si vor avea buletin de identitate. Astfel, toate armele care vor intra sau vor fi fabricate in Romania vor fi omologate si apoi puse in vanzare. In baza certificatului de omologare, politia va elibera pentru fiecare arma in parte o carte de identitate.

In aceasta carte vor fi trecuti toti proprietarii armei si eventualele reparatii care i s-au efectuat. Cei care si-au procurat arme letale sunt obligati ca, in maxim 10 zile, sa se prezinte la politie si sa solicite acordarea permisului de arma.

ARME NELETALE, MAI SIMPLU

Armele neletale (pistol cu gaze sau aer comprimat) pot fi detinute, purtate si folosite numai dupa ce acestea au fost inregistrate la autoritatile competente. Pot sa procure arme neletale si munitie aferenta de la orice magazin autorizat, in conditiile notificarii prealabile a organelor de politie, cetatenii romani si straini aflati legal in Romania, care au implinit 18 ani.

Solicitantul trebuie sa completeze o notificare in care specifica faptul ca doreste sa-si procure o arma neletala. Politistul e obligat sa-i elibereze, in termen de trei zile lucratore, o dovada a notificarii, cu care persoana respectiva se prezinta la magazinul de arme de unde isi poate procura o arma cu gaze.

ARME LETALE, MAI GREU

Pentru armele letale, insa, s-au pastrat vechile documente. In plus, s-a adaugat, fata de legea veche, avizul psihologic, care va fi eliberat de un cabinet autorizat. In viitor, Ministerul Sanatatii va comunica cabinetele autorizate sa emita acest aviz psihologic.

Mai mult, cetateanul care va dori sa-si achizitioneze o arma letala va trebui sa urmeze un curs de zece zile de initiere in domeniul armelor si munitiilor.

ACTE NECESARE

Actele necesare pentru a-ti cumpara o arma letala sunt: cerere-tip, copia si originalul actului de identitate, certificat medical, cazier judiciar, aviz psihologic, absolvirea unui curs de instruire, doua fotografii si achitarea unei taxe de 1.000.050 lei - tarif normal (45 de zile) sau 3.000.100 lei tarif de urgenta.