Problema presiunii exercitate de grupuri de interese asupra unor membri ai Guvernului a declansat un schimb de replici dur intre presedinte si premier.

La inceputul lunii august Traian Basescu avertiza, prin purtatorul sau de cuvant, ca memebrii guvernului sunt supusi presiunilor unor grupuri de interese si a cerut membrilor executivului sa actioneze in conformitate cu programul de guvernare si nu cu interesele acestor grupuri.

Premierul a cerut verificari la SIE si SRI, dupa care a comunicat ca nu exista nici un motiv de ingrijorare.

"Din informatiile transmise de SRI pana in prezent primului-ministru nu reiese ca s-ar fi produs cazuri in care persoane din actualele structuri executive sa fi actionat sub influenta unor grupuri de interese economice.

Primul-Ministru reafirma faptul ca nu va tolera in cadrul echipei Executivului actiuni care contravin sigurantei nationale si intereselor economice ale Romaniei", se spunea intr-un comunicat al Guvernului. (sursa: Biroul de presa al Guvernului 5 august 2005)

Presedintele a revenit detaliat: "E timpul sa iesim din minciuna". Insa Calin Popescu tariceanu si-a mentinut punctul de vedere: "Primim informari de la SRI".

Clarificarea situatiei ar fi putut veni insa numai de la SRI, institutie care insa refuza sa declasifice documentele la care s-au referit atat presedintele cat si premierul.

Declaratia Monicai Macovei este prima confirmare guvernamentala a faptului ca intr-adevar, grupurile de interese exercita presiuni asurpa executivului.