Premierul Calin Popescu Tariceanu a evitat sa confirme majorarea la 22 la suta a cotei TVA incepand cu 1 ianuarie 2006. "Nu sunt azi in masura sa vorbesc despre majorarea TVA, nu este o masura unipersonala", a declarat Tariceanu.

Aceasta varianta fusese insa data ca sigura cu numai cateva zile inainte de catre vicepresedintele liberal, Dan Radu Rusanu, care a declarat ca, la inceputul anului viitor, Taxa pe Valoarea Adaugata va creste cu trei procente pentru a sustine astfel micsorarea contributiilor la asigurarile sociale.

Cu toate acestea, primul-ministru a precizat ca nu exista un termen clar pentru o eventuala crestere a TVA si pentru reducerea CAS. "Majorarea TVA este o optiune extrem de serioasa... in conditiile in care, in Romania exista inca o evaziune fiscala puternica, se naste intrebarea daca aceasta ar fi o solutie eficienta", a spus Tariceanu.

Mai mult, el a adaugat ca, in momentul de fata, nu exista o preocupare atat de importanta precum pare asupra acestei teme si ca o astfel de decizie trebuie privita dintr-o perspectiva mai indepartata, aceea a momentului integrarii europene a tarii noastre.

Primul-ministru a explicat ca, dupa 1 ianuarie 2007, Bucurestiul va fi nevoit sa aloce anual 2,5 - 2,6 la suta din PIB pentru a alimenta bugetul UE si pentru a contribui la fondurile comunitare, iar majorarea TVA ar putea fi o solutie pentru recoltarea acestor venituri.

In orice caz, seful Guvernului a aratat ca aceasta masura nu va fi pusa in aplicare fara o consultare prealabila cu expertii economisti, cu mediul de afaceri cu partenerii sociali, consultare care a fost deja demarata. Nici in ceea ce priveste reducerea contributiilor la asigurarile sociale, premierul nu a dat ca sigura data de 1 ianuarie 2006.

El a aratat, in schimb, ca o crestere a numarului locurilor de munca cu 150.000 ar putea sustine financiar diminuarea cu doua-trei procente a CAS. Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu a respins categoric posibilitatea reducerii TVA pentru alimente, aratand ca e un adversar neimpacat al acestei variante.