Jocul politic intern pare ca devine din ce in ce mai complicat. Grupuri de interese, stenograme, revocari de presedinti, modificari de legi, toate aceste elemente pare-se ca ne duc pe un drum cu multe increngaturi.

Surse din mediul politic au declarat ca tot scandalul stenogramelor este un santaj al lui Virgil Ardelean, care face, astfel, jocul Aliantei PNL-PD pentru ca Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase sa fie schimbati din functiile detinute in Parlament. Mai mult, sursele citate spun ca acesta s-ar folosi de o fosta angajata a Dorinei Mihailescu, ex- secretar executiv al PSD.

Ultimul val

Un cotidian central sustine ca ar fi primit la redactie un e-mail de la persoana care a postat pe internet stenogramele PSD. Sursa secreta, supranumita si Mihai Eminescu, a mai dezvaluit o stenograma pentru a arata ca amenintarile sale la adresa liderilor PSD sunt serioase.

"Stimati lideri PSD, credem ca va jucati cu focul. Detinem atat stenograme nepublicate din perioada mai-iulie 2004, cat si probe audio pentru aceastea. Nu vrem sa va producem mai multe batai de cap decat aveti acum. Dar cineva tot trebuie sa plateasca. Pe noi ne multumeste daca Dorina Mihailescu va fi cea care plateste in acest scandal.

Tocmai de aceea o somam pe Dorina Mihailescu sa revina declaratiilor publce facute in ultimele zile cu privire la stenograme", se spune in mesajul primit.

Pentru a fi convingatori, autorii mail-ului au mai publicat la adresa www.geocities.com/ stenogramepsd/ un alt document care se pretinde a fi o stenograma a sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 14 iunie 2004.

Potrivit site-ului respectiv, Adrian Nastase ar fi spus referindu-se la campania electorala pentru alegeri din Bacau: "Este important ce spunem in legatura cu Bacaul. L-am rugat pe Viorel sa-mi pregateasca cateva cuvinte, ca daca Sechelariu se leapada de noi, nu stiu, poate noi spunem, dar noi il iubim totusi, noi il iubim sincer. Sa vedem cum reactionam. E o chestiune totusi importanta".

Acelasi document arata si declaratiile lui Viorel Hrebenciuc din cadrul sedintei Delegatiei Permanente: ,,Eu mi-am facut planul acuma cam ce am de facut acolo, acasa. O sa ma contrapun celor trei care au venit la Bacau, lui Stolojan, Basescu si Voiculescu. Eu, oricum, fata de Stolojan si Basescu in ultimul timp am avut tot felul de reactii.

O sa-l anuntam si pe Dan ca o sa ma iau putin de el, asta e viata, el se ia de noi in fiecare zi la Antena 1 si ar trebui sa protestam putin la CNA pe aceasta chestiune".

Mihailescu se tine tare

Dorina Mihailescu a declarat ca nu-si va schimba in nici un fel declaratia. Ea crede ca nu intamplator pretinsa sursa a stenogramelor a dat un nou semnal la numai o zi dupa ce Adrian Nastase a fost audiat la Parchet. Fostul secretar executiv al PSD il invita pe cel care pretinde ca ar avea casetele cu discutiile conducerii partidului sa le predea procurorilor.

Mitrea nu exclude inregistrarile

Secretarul general al PSD Miron Mitrea a precizat ca la PSD nu s-au inregistrat, in mod oficial, stenograme. Miron Mitrea nu exclude insa posibilitatea ca unul dintre participantii la sedintele partidului sa fi facut acest lucru fara stiinta conducerii social-democrate.

"In mod cert la conducerea PSD nu s-au inregistrat stenograme. ...Si ma simt extrem de jignit de ceea ce se scrie in pasajele aparute in ziare. Nu exclud sa se fi facut inregistrari".

Primul val

Primele stenograme atribuite PSD au fost publicate de un cotidian central pe 23 noiembrie 2004, cu doar cateva zile inainte de alegeri. Acestea reproduceau sedintele Delegatiei Permanente a PSD.

Discutiile dintre liderii pesedisti dezvaluiau un partid care nu se dadea in laturi de la a comite acte antidemocratice in exercitiul de guvernare.

In urma cu cateva saptamani, Parchetul General a declansat urmarirea penala in cazul a doi dintre vicepresedintii de atunci ai PSD, Rodica Stanoiu si Florin Georgescu.

Liderii fostului partid de guvernamant au negat ca acestea sunt reale. In urma cu o saptamana au fost publicate o serie de materiale din care reiese ca stenogramele au fost transcrise de doua functionare din Palatul Victoria.

Urmele electronice ale documentelor duc si la calculatoarele din sediul PSD si din Guvern.

Dupa publicarea acestor articole, pesedistii au inceput sa-si nuanteze declaratiile in legatura cu stenogramele. Nastase a afirmat ca este posibil ca documentele respective sa fi fost facute "de cineva, in nume personal".