Pana la sfarsitul anului, la cei peste 20.000 de someri ai Iasiului se vor adauga alti 4.000, in urma disponibilizarilor de la intreprinderile "Fortus" S.A., "Terom" S.A., S.C. "Moldoplast" S.A. si "Nicolina" S.A. Dintre acestea, numai fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG), actualul "Fortus" S.A. va lasa pe drumuri 2.150 de oameni.

Din imensul combinat, intins pe 150 de hectare, au mai ramas doar schelete de metal si hale uriase, pe care scrie spalacit "Otelarie electrica", "Modelarie", "Turnatorie" si in care nu mai lucreaza nimeni.

Singuri, portarii mai pazesc combinatul, de frica hotilor de fier vechi. In 1977, cand s-au deschis primele hale, intrau pe poarta in jur de 11.000 de muncitori. CUG-ul multumea piata ruseasca cu utilaje pentru industria grea si cea constructoare de masini.

Asta pana la inceputul anilor '90, cand rusii si-au retras mana intinsa binevoitor si productia a inceput sa scada treptat, in mod direct proportional cu incapacitatea conducatorilor de a gestiona uriasa intreprindere.

In acest fel, in cativa ani, numarul muncitorilor s-a redus la putin peste 2.000 de oameni, care vor pleca in curand acasa. Desi combinatul a fost privatizat - in 2003 Metalexportimport cumparand 65% din actiuni - datoriile existente deja, acumularea altora, in special la utilitati si numeroasele intarzieri ale comenzilor au dus la pierderea clientilor din Vest si prabusirea lenta a CUG-ului.

Cei mai multi dintre "cuguristi" duceau acasa decat salariul minim pe economie, iar de cateva luni, nici pe acela. De o saptamana, combinatul a fost decuplat de la energia electrica, iar muncitorii au plecat acasa, asteptand solutia salvatoare din partea societatii Metalexportimport. Pentru a mai scoate ceva bani, macar pentru salariile neplatite, conducerea a inceput sa-si vanda din utilaje.

SC Moldoplast SA urmeaza sa disponibilizeze si ea 2.000 de oameni dupa ce s-a privatizat. De la Nicolina S.A. (fostele ateliere CFR, care functioneaza de 113 ani), unde se mai asteapta doar semnarea actelor de lichidare, vor pleca acasa toti cei 700 de angajati. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Terom S.A., societate care va da Iasiului peste 1.000 de someri.

"Iasiul are deja peste 20.000 de someri si o rata a somajului cu 1% peste media pe tara. Sincer, piata de munca din Iasi nu poate absorbi atata forta de munca disponibila", a declarat Gabriela Vasilache, directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).

Ea a precizat ca cele patru societati nu si-au depus documentatia care sa ateste ca isi vor concedia angajatii, dar ca se asteapta acest lucru.

Pentru a atenua putin socul disponibilizarilor, Prefectura Judetului Iasi a convocat saptamana trecuta o sedinta la care au fost invitate 28 de firme de constructii din Iasi.

"Singurul domeniu din Iasi care poate oferi mai multe locuri de munca este cel al constructiilor. De aceea, au fost invitati directorii firmelor de constructii, pentru a stabili de cati oameni ar avea nevoie si cu ce calificari. Concluzia a fost ca doar 1.000 de oameni si-ar putea gasi de lucru", a mai declarat directoarea AJOFM.