Dupa o perioada - mai degraba defensiva - de tatonari, schimbari si numiri de noi ambasadori, nu toate dintre cele mai fericite, MAE da semne ca intra in ofensiva.

Perioada de "recalibrare", despre care vorbea ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, referindu-se la cele opt luni de activitate ale ministerului si reprezentantilor Romaniei in strainatate, de la preluarea mandatului, s-a incheiat.

Echipa s-a sudat, a elaborat noi strategii, urmand ca acestea sa fie dezbatute, saptamana aceasta, la reuniunea anuala cu diplomatii si sefii misiunilor romanesti in strainatate.

Din partea acestora, ministerul asteapta o schimbare de atitudine, trecerea de la pozitia de "functionar" obedient, care asculta ordinele centralei si apoi le aplica mai mult sau mai putin reusit, la cea de diplomat dinamic, creativ si participativ la noua strategie externa a Romaniei.

Dar si o schimbare a stilului in care sunt tratati romanii care apeleaza la serviciile consulare sau la ambasadele noastre in strainatate. Diplomatii din capitalele-cheie si nu numai, care nu vor reusi sa se adapteze rapid noului stil de management si de lucru cu oamenii, vor primi o "bila neagra", promite ministrul Ungureanu.

Ca urmare, reuniunea, care debuteaza, astazi, la Bucuresti, considerata la MAE drept primul eveniment politico-diplomatic de anvergura dupa semnarea Tratatului de aderare, promite sa iasa din rutina. In premiera, alaturi de diplomati vor participa si reprezentanti ai societatii civile.