O noua editie a Festivalului Mamaia, cea cu numarul XXXV, s-a incheiat aseara cu spectacolul de gala si recitalul sustinut de trupa Iris. La interpretare, castigatorul premiului I, in valoare de 1.500 euro, a fost Ionut Ungureanu, din Focsani, notat de juriu cu 9,2. Pe urmatoarele doua locuri s-au situat Nicoleta Floroni, din Slatina (nota 8,8), si Cristian Nistor, din Ludus Mures (nota 8,7).

Artistii invingatori la creatie au fost (asa cum era de asteptat) Andra - "Ramai cu mine", compozitor Adrian Romcescu, pe locul I cu nota 9,692, pe locul II, la doar cateva zecimi distanta, cu 9,615, s-a aflat Marcel Pavel - "De dragul tau", compozitor Andrei Tudor, fiind urmat de Laura Stoica - "Luna", compozitori Emanuel Gheorghe si Laura Stoica (nota 8,8).

Traistariu, Nicola si Andra, pe primele trei locuri la televoting

Din cei 13 interpreti participanti la sectiunea slagare, pe primele trei locuri, castigatorii voturilor publicului au fost Mihai Traistariu (1.143 voturi), Nicola (776 voturi) si Andra (636 voturi). In ceea ce priveste Trofeul Mamaia 2005, premiul presei si distinctia "Ion Voicu" s-au tinut secrete pana la decernare.

Pentru marele premiu (o Skoda sau contravaloarea ei, 13.000 euro), juriul l-a propus pe Ionut Ungureanu, insa decizia finala a apartinut Consiliului Judetean Constanta.

"Cred ca a fost un festival asa cum l-a asteptat publicul. Din punctul de vedere al transmisiei tv si al show-ului, a fost aproape perfect. Nu as putea sa-i gasesc defecte esentiale, poate un timp mai larg pentru repetitii", ne-a declarat Liana Sandulescu, producatorul evenimentului din partea TVR.

De anul viitor nu va mai exista sectiunea de slagare

Deja se discuta imbunatatirile care trebuie aduse editiei de anul viitor a festivalului si ar fi cateva de subliniat. In primul rand, timpul alocat repetitiilor va fi extins. Nu va mai exista sectiunea de slagare, ca proba in concurs, doar o gala a lor.

Sectiunea de creatie va fi impartita in debutanti si consacrati, deoarece "foarte multe valori au fost probabil intimidate de diferitele curente care sunt, din pacate, la ora actuala, in muzica romaneasca si, pur si simplu, au considerat ca nu-si au locul acolo si ca nu are rost sa mai participe", ne-a spus Andrei Kerestely.

Tot pentru editia de anul viitor se are in vedere, la sectiunea de interpretare, un alt aspect care ar putea sa-l avantajeze pe artist. Va fi pusa la dispozitia concurentilor o lista cu 150 de negative cu piese deja cunoscute de public, iar concursul va fi plimbat prin toata tara pentru alegerea interpretilor, dorindu-se a fi un soi de "Alege A.S.I.A".

Compozitorul Andrei Kerestely a mai subliniat importanta unei "orientari mai profesionale a premiilor. In loc de masina, as prefera pentru artisti un contract cu o casa de discuri de afara sau altceva care sa fie legat de activitatea lor artistica".