Wolfang Clement, ministrul german al Economiei, a formulat un avertisment asupra cresterii pretului la materiile prime energetice, care ar putea afecta economia mondiala.

Intr-un articol din "Bild am Sonntag", preluat de Reuters, Clement recunoaste ca este foarte ingrijorat din cauza cresterii preturilor la petrolul brut si la materiile energetice.

"Acest salt al preturilor nu afecteaza doar Germania, ci si alte tari vest-europene si ameninta tendinta economica pozitiva care incepuse sa se profileze."

El a solicitat furnizorilor germani din sistemul energetic sa mentina preturile la nivele competitive pentru ca economia tarii sa nu aiba de suferit.

"Salut faptul ca institutiile abilitate efectueaza controale pentru a vedea daca furnizorii de electricitate abuzeaza de puterea lor pentru a influenta preturile", a adaugat Clement.

Pretul petrolului, care ameninta direct economia mondiala, este influentat si de uraganele care ameninta Golful Mexic, multe grupurile petroliere fiind nevoite sa-si limiteze activitatea din acest motiv. In Golful Mexic se produce aproximativ 30% din necesarul de petrol a Statelor Unite, productia zilnica fiind de 1,7 milioane de barili.

Potrivit cotidianului "The Guardian", productia de petrol brut din Golful Mexic s-a redus in ultimele zile cu mai mult de o treime datorita prognozelor privind traseul uraganului Katrina, care ar putea lovi astazi zona petroliera.