Situatia de la Combinatul Azomures ramane neclara. Autoritatile incearca sa convinga sindicatul din uzina targ-mureseana sa renunte la revendicarile sale si sa accepte conditiile patronilor turci.

La randul sau, sindicatul nu se arata dispus la compromisuri, venind cu argumente in favoarea cererilor sale.

Situatia de la Targu Mures ramane blocata, desi mai exista speranta unor discutii intre autoritatile statului si patronii turci ai combinatului, in care acestia din urma sa fie convinsi sa renunte la hotararea Adunarii Generale a Actionarilor prin care Azomures se inchide.

La sfarsitul saptamanii trecute, intre sindicalisti si un reprezentat al Guvernului a avut loc o intalnire care practic nu a dus la un rezultat. Aceasta cu toate ca ministrul secretar de stat in Guvernul Romaniei, coordonator al Departamentului pentru Dialog Social, Vasile Nistor, a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca situatia combinatului Azomures din Targu Mures a fost deblocata.

Ministrul secretar de stat a avut o discutie de circa sapte ore atat cu patronatul combinatului, prin vicepresedintele Consiliului de Administratie, Yetchin Erman, cat si cu reprezentanti ai sindicatului "Alternativa 2002".

La sfarsitul intrevederii, Nistor a declarat ca situatia combinatului de ingrasaminte chimice Azomures a fost deblocata.

El a precizat ca a ajuns la o intelegere cu patronatul si sindicatele, care se va finaliza in cursul saptamanii viitoare.

Intelegerea vizeaza acordarea, intr-o prima transa, a unei majorari salariale de circa doi-trei la suta, iar restul majorarii de pana la 9,5 %, ceruta de sindicate, va fi acordata pana in decembrie, in cazul in care societatea are beneficii.

"Nu se pune problema inexistentei unor beneficii, Azomures are un profit de circa cinci milioane de dolari pe primul semestru al anului", a declarat Nistor.

Secretarul de stat a adaugat ca a cerut patronatului sa organizeze o AGA pentru ca eventualul acord de saptamana viitoare sa aiba un efect juridic.

Totusi o alta cerere a patronatului referitoare la garantarea de catre stat a unui pret mic pentru gazul metan livrat societatii nu a fost rezolvata.

"Nu pot sa-mi iau angajamente fata de patronat, legate de pretul gazului metan. Cu reprezentantul acestora, un om inteligent, am negociat greu, am folosit chiar tertipuri turcesti pe care nu vi le pot spune, dar in final a spus da", a declarat Nistor.

Sindicalistii au afirmat, ulterior, ca in realitate la intalnirea de vineri nu s-a ajuns la nici un acord concret.

"Domnul secretar de stat a considerat ca exista deschidere de a negocia o eventuala crestere de salariu pe etape. Platile concrete nu stim cum vor fi rezolvate, iar majorarea salariala de 9,5% nu este singurul litigiu pe care il avem cu patronatul", a declarat pentru "Averea" liderul "Alternativei 2002", Maria Dandarau.

Sindicalistii mai cer rezolvarea problemei bonurilor de masa, a primei pentru Ziua Chimistului sau a primei de vacanta.

"Interesul nostru este ca societatea sa mearga. Suntem dispusi sa negociem orice, in limitele legii si in interesul angajatilor.

Nici un act incheiat intre sindicat si patronat, chiar si in prezenta reprezentantului Guvernului, nu are nici o valoare juridica atat timp cat nu se incheie un contract colectiv de munca, care sa prevada si acordarea de tichete de masa, prime si altele", a declarat Dandarau.

Sindicalistii afirma ca in prezent salariul mediu de baza negociat este de 206 dolari (5.980.000 lei), mai mic cu 63 de dolari decat in 1998.

Ei mai afirma ca profitul real pe 2004 al Combinatului Azomures a fost de 21 milioane de dolari, din care turcii au folosit 11 milioane pentru a cumpara Chimpex Constanta, iar pentru salariati nu au gasit fonduri pentru marirea salariilor. Sindicalistii spun totodata ca nu cred in ceea ce spun turcii.

"In 2002 le-am acceptat cererea prin care renuntam la marirea salariului cu 27%. Ei spuneau ca altfel inchid intreprinderea. Acum nu avem de ce sa-i mai credem. La fel au facut si cu sectia de fotosensibile, singura din tara care facea filme pentru industria medicala.

Muncitorii au renuntat la o crestere a salariului de 10%, ba, mai mult au acceptat sa fie platiti cu 75% din retributie numai pentru a nu inchide fabrica. Turcii au inchis sectia in primul an cand nu a mai fost rentabila, dupa ce ani de zile le-a adus un profit bun", spune liderul de sindicat Maria Dandarau.

In prezent, Romania importa filme medicale la un pret de cinci ori mai mare decat cele care erau fabricate la Azomures.