Sefii CNSAS au folosit ca pretext expozitia „Si tu ai fost urmarit“, vernisata joia trecuta la Constanta, pentru a petrece o vacanta luxoasa pe banii contribuabililor la hotelul „Rex“, in Mamaia.

Decizia organizarii expozitiei a fost votata in Colegiul CNSAS cu citeva saptamini in urma, fara a se preciza insa detalii privind cheltuielile necesare. Nu mica a fost deci surprinderea unora atunci cind au aflat ca, pentru membrii Colegiului cel putin, aceasta va echivala cu o vacanta de vis, la unul dintre cele mai scumpe hoteluri de pe litoral.

In plus, superoferta includea si posibilitatea de a veni cu familia la mare. „Mie mi s-a spus ca am rezervat un apartament la «Rex» pentru patru zile, incepind de joi, si pot veni impreuna cu familia. Stiu ca s-au facut rezervari pe diverse intervale pina pe 5 septembrie, cind se inchide expozitia cu o masa rotunda", spune Dan Lazea, unul dintre membrii Colegiului.

Acesta a refuzat insa sa mearga la „Rex“, printre motive fiind si tarifele exorbitante practicate la acest hotel.

„Am gasit pe Internet o oferta convenabila la un hotel din Constanta, situat la zece minute distanta de Muzeul National de Istorie, in care s-a organizat expozitia, unde cazarea m-a costat doua milioane, iar sotiei i-am platit separat locul cu 800.000 de lei“, mai precizeaza Lazea.

Cazare de pina la 12 milioane

Lazea a stat la Constanta o singura zi, custozii expozitiei fiind angajati ai Departamentului de Investigatii, care a si organizat evenimentul. „Nu avea nici un rost sa stau mai mult“, motiveaza el. Angajatii de la Investigatii si Arhiva s-au cazat la un hotel de trei stele in Constanta, unde cazarea este 67 de euro pe zi.

Spre comparatie, la Hotelul „Rex“, unde s-au rezervat apartamente pentru membrii Colegiului, cazarea la apartamente costa 165 de euro pentru o persoana si 182 pentru doua persoane la categoria Junior Suite. La categoria Senior Suite, 275 de euro pentru o persoana si 347 de euro pentru doua.

Bugetul pentru deplasarea angajatilor (inclusiv cazare) nu a fost separat de cel pentru orga-nizarea expozitiei propriu-zise, aceasta permitind sa se jongleze usor cu banii.

„Fotocopiile dupa documentele expuse s-au facut in interiorul institutiei, cu resurse proprii. Pentru publicitate, in afara de comunicate de presa, stiu ca s-au facut un singur banner si 15 afise“, afirma Dan Lazea.

Informatiile despre deplasare, bine tainuite

Costurile deplasarii sint insa bine tainuite de conducerea institutiei. Intr-o cerere oficiala, trimisa Biroului de Presa al CNSAS pe 25 august, „Cotidianul“ solicita date despre organizarea acestei expozitii in temeiul Legii 544/ 2001 privind liberul acces la informatii. Solicitarii nu i s-a dat insa curs.

„Joi am fost rugat de colegul meu Csendes sa merg si vineri la birou, ca sa mai semnez niste documente. Mi s-a adus la semnat doar aceasta cerere, care fusese avizata negativ de Oficiul Juridic, pe motiv ca respectivele informatii nu se incadrau in prevederile legii. Eu am considerat ca nu au dreptate si am refuzat sa semnez.

I-am indemnat pe cei de la Juridic sa-si descarce de pe Internet ghidul facut de «Transparency International» privind Legea 544“, incheie Lazea. Dintre membrii Colegiului plecati la mare, ieri nu a putut fi contactat nici unul.