Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare se preocupa de bunastarea fostelor tari comuniste. Rezultatul acestui interes este un raport care masoara fericirea cetatenilor pe care ii incearca tranzitia.

Premisa cercetarilor Peter Sanfey si Utku Teksoz a fost ca populatiile tarilor in tranzitie sint mai prost dispuse decit cele cu o dezvoltare durabila si stabila. Conform acestui studiu, romanii se afla pe penultima treapta a fericirii, doar 10-20% dintre ei declarind ca sint satisfacuti de standardul lor de viata.

Paradoxul pe care acest studiu il scoate la iveala este ca romanii erau mai multumiti la inceputul anilor ’90 decit in 2002, indicele scazind de la 5,88 la 5,23. Oricum, prin comparatie cu restul, noile state membre UE au un nivel mult mai ridicat de buna dispozitie.

Slovenii rid cu gura pina la urechi

Cum era de asteptat, cea mai vesela tara e si cea mai bogata: Slovenia, al carei PIB per capita e cel mai mare din regiune. Ba chiar indicatorul ei de 7,23 o face sa devanseze Franta si sa fie aproape la egalitate cu Marea Britanie si Germania in termeni de satisfactie oferita de standardul de viata.

Fericirea batrinilor

La nivel social, cei mai fericiti sint cei care isi sint propriii sefi, antreprenoriatul fiind o afacere profitabila pentru minoritatea de cetateni care s-au incumetat la asa ceva.

In termeni de virsta, in tarile dezvoltate, gradul de fericire scade pina la 30 de ani si creste apoi. In cele aflate in tranzitie, bunastarea sufleteasca functioneaza altfel pe ultimul segment: acelasi indicator creste abia dupa ce a fost atinsa virsta de jumatate de secol.