Presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap, Siviu George Didilescu, este acuzat de subordonatele sale de hartuire sexuala.

Meda Mihaela Filon, inspector-sef la Inspectia Regionala pentru Persoane cu Handicap Moldova, sustine ca Siviu George Didilescu nu se ocupa deloc de problemele din domeniul protectiei speciale a persoanelor cu handicap si spune chiar ca in repetate randuri el le-ar fi facut avansuri unor angajate ale Autoritatii.

Angajatii din sistem se plang de faptul ca Didilescu ii trateaza permanent cu superioritate si ii umileste sistematic. Ei il mai acuza si ca a stabilit un mod de lucru bazat pe presiune, teroare si pe dictonul "Legea sunt eu".

Meda Filon spune ca de aproximativ noua luni, de cand Silviu George Didilescu a fost numit in functia de presedinte al ANPH, nu exista, practic, comunicare. Didilescu a refuzat o intalnire cu inspectorii din teritoriu, care ar fi trebuit sa-i aduca la cunostinta problemele specifice ale fiecarui judet, pentru a fi pusa la punct o strategie in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati.

"In America, democratia s-a facut cu pistolul!"

La cererea inspectorilor din teritoriu ca o astfel de intrevedere sa aiba loc, presedintele a trimis un raspuns sec, prin care sugereaza ca astfel de intruniri pot avea loc numai la initiativa lui.

"Dorim sa precizam faptul ca intre presedintele ANPH si inspectorii regionali exista numai raporturi de subordonare, pe care va rog sa le respectati", se arata in raspunsul oficial dat de presedintele Didilescu.

De multe ori ar fi spus ca va lua drept model, in modul sau de lucru, America anilor ´50, deoarece in America democratia s-a facut cu pistolul. Didilescu a ajuns sa le impuna subordonatilor sa i se adreseze cu "domnul ministru".

A uitat insa de statutul sau si a participat, in calitate de presedinte al comisiei, la evaluarea unor functionari publici, lucru interzis de lege. De asemenea, face presiuni pentru ca unii oameni sa-si dea demisia, pentru a-si impune in anumite functii oameni pe care el ii agreeaza.

Angajatii ANPH, "sobolani truditori"

"In urma controalelor pe care le efectueaza in teritoriu nu lasa rapoarte, vine de obicei neinsotit de sofer, cu diverse persoane agreate din anturajul sau, nu ne considera colegii sai, ba chiar ne-a numit sobolani truditori.

Nu este un bun cunoscator al legii, dar nici nu accepta propuneri de colaborare, dovada stand faptul ca foarte multi oameni din sistem au preferat sa paraseasca posturile pe care au lucrat pana la venirea lui Didilescu la conducerea ANPH", declara Meda Mihaela Filon.

Aceasta spune ca Didilescu i-ar fi facut avansuri atat ei, cat si altor femei pe care le are in subordine. "Ca specialist, pot spune ca are o componenta devianta, are tulburari de comportament. Nu mi-a facut avansuri doar mie. Nu i-am permis un astfel de comportament si l-am tinut la distanta, pentru ca noi trebuie sa avem doar raporturi profesionale.

Eu chiar nu gust glumele domniei sale", mai spune Meda Filon.

Nici cu oficialii europeni nu se comporta mai frumos

Se pare ca atitudinea sa a fost remarcata si de unii oficiali europeni care au vizitat tara noastra. La asemenea intalniri a intarziat sau a refuzat chiar sa participe, dupa ce initial isi confirmase prezenta.

Acest lucru a starnit iritarea fostului ministru al muncii din Germania, care a spus ca ii va aduce la cunostinta premierului Calin Popescu Tariceanu comportamentul nepotrivit al lui Silviu Didilescu. La toate aceste acuze, Silviu Didilescu nu a avut un raspuns.

Considerand, probabil, ca este demnitar doar de luni pana vineri, acesta ne-a spus ca vrea sa fie lasat in pace "fiindca este duminica"...

Restructurare pentru recentralizare?

Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap isi va reduce schema cu 40 de posturi, potrivit unei ordonante adoptate in ultima sedinta de guvern.

Prin actul normativ se desfiinteaza inspectiile regionale, atributiile acestora fiind preluate de inspectorii judeteni si de la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti. Inspectorii sunt functionari publici, angajati in structura proprie a ANPH. Ordonanta mai prevede reorganizarea Comisiei superioare si a comisiilor judetene de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti.

Acestea se reorganizeaza in comisii de evaluare a persoanelor cu handicap.

Guvernul considera ca, in acest fel, se va asigura coordonarea unitara, la nivel national, a activitatilor in domeniul protectiei persoanelor cu handicap.

Personalul disponibilizat prin restructurarea activitatii la nivelul inspectiilor regionale poate fi preluat, conform legii, de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului.