Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a transmis un mesaj cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, mesaj rostit luni dimineata de Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei, Mark Taplin.

In mesajul sau, Rice aminteste o serie de realizari ale diplomatiei romane, si face o referire extrem de interesanta la viitoarea preluare de catre Romania a presedintiei Consiliului de Securitate al ONU.

Dobindirea influentei in Consiliul de Securitate este una dintre tintele diplomatiei americane pe termen mediu, motiv pentru care presedintele Bush a desemnat drept ambasador al SUA la ONU pe unul dintre cei mai duri diplomati, John Bolton.

Reamintim ca, sub presedintia romana, Consiliul de Securitate al ONU a autorizat interventia SUA in Irak in 1991.

Doamnelor si Domnilor Ambasadori,

Este o deosebita onoare pentru mine sa va transmit in numele Guvernului Statelor Unite ale Americii cele mai bune urari pentru o intalnire cat mai fructuoasa a sefilor de misiune din Romania.

In ultimii cincisprezece ani am fost martorii unor progrese remarcabile privind atat relatiile dintre Statele Unite ale Americii si Romania, cat si dintre Romania si celelalte state ale lumii. Romania este deja un membru deosebit de important al NATO si se pregateste sa devina membru al Uniunii Europene, consolidandu-si relatiile euro-atlantice.

Romania reprezinta o forta vitala in Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, pentru Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si pentru Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI).

De asemenea, participarea Romaniei la lucrarile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a fost exemplara si asteptam cu interes ca Romania sa preia presedintia acestui Consiliu in octombrie.

Contributia remarcabila a Romaniei in cadrul razboiului impotriva terorismului trebuie mentionata in mod special, deoarece sunt putine statele care se implica la fel de puternic si ferm in combaterea acestei amenintari globale. Romania este si va ramine un aliat de nadejde in razboiul impotriva terorismului.

Apreciem, in mod deosebit, rolul Romaniei in Irak si Afganistan unde, in calitate de membru al coalitiei, contribuie cu trupe si depune eforturi diplomatice pentru mentinerea stabilitatii in ambele tari si pentru facilitarea operatiunilor de reconstructie, desfasurarea procesului electoral si a transformarilor democratice.

De asemenea, soldatii romani au avut un rol important in Balcani si au participat la misiunile Natiunilor Unite in Africa si in alte regiuni departe de Romania.

Dar rolul Romaniei pe plan international nu s-a limitat la probleme de aparare si de securitate. Ca participant activ al comunitatii tarilor democratice, Romania si-a manifestat permanent disponibilitatea de a impartasi si altor tari din experienta sa in ceea ce priveste trecerea de la dictatura la democratie.

Va felicitam pentru aceasta, la fel cum felicitam Romania pentru initiativa umanitara de a accepta peste patru sute de refugiati din Uzbekistan.

Actiuni precum cele mentionate mai sus fac din Romania unul dintre partenerii nostri cei mai valorosi. Romania a dovedit ca poate trece de granitele proprii si ca poate actiona impreuna cu alte tari in rezolvarea problemelor actuale. In acest sens, dumneavoastra, personalitatile politicii externe ale Romaniei, jucati un rol esential.

Sunteti mostenitorii unei traditii diplomatice bogate; dumneavoastra si colegii dumneavoastra faceti parte dintr-un lung sir de emisari care si-au servit tara cu pricepere si daruire. Cred ca acest aspect trebuie mentionat in mod special in acest an, cand sarbatorim osutadouazecisicinci de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Statele Unite ale Americii si Romania.

Dupa cum stiti, promovarea democratiei in lume implica si consolidarea democratiei si a statului de drept in propria tara. In acest sens, sprijinim in mod deosebit eforturile Romaniei de a intari independenta justitiei.

Si facem aceasta nu numai pentru ca este un element vital in eforturile Romaniei de integrare in Uniunea Europeana, ci si pentru ca este un element decisiv in sprijinirea oricarei democratii cu adevarat mature.

De asemenea, salutam asumarea de catre Romania a rolului sau in Holocaust si a inceperii procesului de restituire a proprietatilor pierdute in cursul celui de-al doilea razboi mondial si in perioada comunista, ca si rezolvarea problemelor copiilor intr-un mod cat mai uman si mai rapid. Indeplinirea de catre Romania a acestor angajamente este foarte importanta.

In incheiere doresc sa subliniez vocatia Romaniei, de aliat si prieten, de tara europeana reunificata cu Occidentul, de stat partener cu vecinii sai din Europa de Sud-Est si din zona Marii Negre. Este, fara indoiala, o perioada deosebita in care va reprezentati tara ca ambasadori. Stiu ca exista un proverb romanesc care spune: “Nu poti indrepta lumea cu umarul”.

Dar cu umerii dumneavoastra, ai nostri si ai tuturor prietenilor si partenerilor dumneavoastra suntem siguri ca putem realiza lucruri marete.

Cu stima,

Condoleezza Rice