Pana la inchiderea editiei, „Mihai Eminescu” nu ne transmisese proba audio prin care anuntase ca va certifica stenogramele.

Ultimatumul anuntat de personajul care s-a recomandat „sursa 0” urma sa expire azi-noapte.

Printr-un e-mail transmis vineri, catre redactiile mai multor ziare centrale, asa-zisul „Mihai Eminescu” afirmase ca va face publice inregistrari ale sedintelor PSD, consemnate in stenograme, in cazul in care Dorina Mihailescu sau Adrian Nastase nu-si vor schimba declaratiile si nu vor recunoaste ca acestea sunt reale.

„Mihai Eminescu” si-a reluat avertismentul duminica, tot printr-un mesaj electronic.

Saguna azi, Mitrea maine

Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, si-a amanat pentru miercuri audierea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul „Stenogramelor”. Mitrea era asteptat ieri la Parchetul General, in ziua in care „sursa 0” anuntase ca va pune pe internet inregistrarea audio a uneia dintre discutiile din Delegatia Permanenta.

Mitrea le-a trimis insa procurorilor o scrisoare in care a cerut aceasta amanare de doua zile pe motiv ca are o agenda incarcata. In cursul diminetii de ieri, Miron Mitrea a participat la sedinta Biroului Permanent National al PSD. Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, va fi si el audiat astazi pentru presupusele presiuni la care ar fi fost supus de catre Florin Georgescu.

„Tinta numarul 1”

Cine pierde, cine castiga

Adrian Nastase este liderul PSD caruia stenogramele i-ar putea crea cele mai multe probleme

Daca li se va dovedi veridicitatea, stenogramele PSD se vor transforma intr-o reala problema pentru Adrian Nastase. Fostul presedinte social-democrat este omniprezent in dialogurile din cadrul sedintelor Delegatiei Permanente. De cateva ori interventiile sale au intarit imaginea PSD de partid-stat.

In jocul de putere din interiorul PSD, stenogramele s-ar putea sa-i creeze reale greutati lui Nastase, a carui imagine ar fi serios sifonata de stenograme. Cel care ar avea de castigat de pe urma acestora ar fi, bineinteles, presedintele Mircea Geoana, cel cu care Nastase isi disputa puterea in partid.

Autenticitatea stenogramelor i-ar oferi lui Mircea Geoana un instrument de negociere, chiar de presiune, in interiorul partidului a carui conducere de-abia a castigat-o.

Asfalt electoral

Nicolae Vacaroiu: (...) „Domnule presedinte, daca luam 700-800 de milioane imprumuturi si ne apucam si deschidem santiere in toata tara, pe drumuri judetene, nu avem nici o problema, castigam alegerile, la sate cel putin peste 80%. Ca nu are el ce manca, dar daca ii faci drumul in fata curtii si el nu trebuie sa mai mearga prin noroi, ala este fericit”.

Dosarele opozitiei

Nicolae Vacaroiu: „Domnule presedinte, trebuie sa gasim o formula de a scoate PSD din aceasta imagine creata - singurul partid corupt. Nu vreau sa va suparati, dar toate organele noastre de control nu scot decat pesedisti. Ne costa ca imagine enorm, nu va imaginati, enorm ne costa toata aceasta situatie (...

) Va dau un exemplu, uitati-va la Flutur ala, dupa patru dosare penale, nimeni nu se leaga de el. Haideti sa mai scoatem vreo trei-patru, le mai dam in cap la penelisti, la pedisti. Cu Basescu, toata lumea a lansat-o, un vax a iesit”.

Curtea de Conturi nu mai raspundea la comenzi

Florin Georgescu: Fac apel la dvs. (la Adrian Nastase - n.r.) sa atrageti atentia domnului Saguna (Andrei Saguna, presedintele Curtii de Conturi - n.r.

), care nu mai asculta si de mine in numele partidului si sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile, numai eu stiu cate telefoane dau pe sub el, pe acolo, sa terminam cu baietii astia rai, ca daca s-ar duce sa verifice exercitiul financiar al anului 2002, el verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati si numai eu stiu cum fac pe-acolo ca sa nu ajung la dv.

si sa fie liniste si pace.

Presiuni in justitie

Rodica Stanoiu: „Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar si in sedinte mari cand dam verde pentru Basescu. S-a dat tarziu dosarul lui, acuma”. (Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat - 20 octombrie 2003)

Control asupra televiziunilor

Serban Mihailescu: „Aici trebuie sa folosim metoda care a mers foarte bine cu Antena. Inainte de emisiune, rugaminte si vorbit (...) Noi trebuie sa ne pregatim in continuare, adica cum faceam inainte, trebuie sa stam tot timpul sa ii cautam cu telefoanele... ca altfel patim...”.

Adrian Nastase: „Eu am vorbit cu Dancu si mi-a spus ca pentru televiziuni - si cu Dan Matei - mi-a spus ca totul e in ordine”.

Valer Dorneanu: „Apropo de stradania televiziunilor, incepand cu televiziunea nationala si a celorlalte si a presei, eu tot ma intreb de ce noi continuam sa sprijinim in diverse modalitati institutii de presa cu foarte mare audienta cu facilitatile vechi, cu sponsorizari, cu reclame, iar ceea ce primim noi sunt cel mult vagi scutiri individuale.

Suntem tinte si la Televiziunea nationala, si la toate ziarele pe care noi le sprijinim. Eu nu zic ca trebuie sa revedem ordonanta aceea cu facilitatile, ar fi o greseala, dar macar sa le aducem aminte baietilor astia din cand in cand de existenta ei”.

Adrian Nastase: „Avem nevoie de zece oameni, fiecare sa discute cu cate o televiziune, sapte sa discute cu cate un ziar. Asta este complicat si de asta cine se ocupa la noi de lucrurile astea? Dar noi am lasat Televiziunea Romana sa preia ce a vrut ea, noi nu i-am spus vrem mesajul asta, nu am spus la Pro TV: vrem mesajul asta.

Cineva care sa stea la pupitru sa vada tot ce s-a intamplat si sa spuna, domnule, noi vrem sa apara pe televiziune mesajul asta, vrem imaginea asta”.

Octav Cozmanca: „Ce ati spus este destul de practic. Noi ori nu vorbim cu nimeni, ori vorbim numai cu aia mici care vin acolo de pe la televiziuni si nu ii bagam in seama pe sefi si probabil ca ar trebui sa vorbim si cu sefii, si cu aia mici. Pana la urma, cam asta este situatia, dar trebuie sa fim foarte corecti si cinstiti”. (29 septembrie 2003)

Baronii reciclati

Adrian Nastase: „Problema noastra acum nu mai este sa tinem seama de sensibilitatile unuia sau altuia, ci de interesele partidului si de interesele tarii in acest moment. Este foarte important sa intelegem insa ca unii dintre colegii nostri, inclusiv baronii locali, pot sa stea sase luni, noua luni sa-si scrie memoriile si dupa 2005 sa revina, eventual.

In orice caz, trebuie sa intelegem ca este nevoie sa luam niste masuri foarte ferme”. (26 februarie 2004)

Unde merg stenogramele?

Adrian Nastase: „Eu as fi vrut sa spuneti: sunt aici trei mii de.... As vrea sa se inregistreze, ca poate dam caseta cu totul la ziare si nu mai... Apropo, unde merg casetele acestea, Dorina, unde ajung, unde vor sta casetele?”

Dorina Mihailescu: „Sunt casete care se tot recicleaza, domnule presedinte, adica le transcriem, nu se pastreaza”.

Adrian Nastase: „Dar discutia asta, spre exemplu, cand se transcrie, unde ajunge?”

Dorina Mihailescu: „La dv. la cabinet”.

Adrian Nastase: „Dar mecanismul ca atare aici, oamenii care lucreaza la transcriere...”.

Dorina Mihailescu: „Doar eu lucrez si se lucreaza dincolo, nu aici”. (22 martie 2004)

Ipoteze - DAIS, cuibul stenogramelor

Dorina Mihailescu a transformat Departamentul de Analiza Institutionala si Sociala (DAIS) intr-un instrument prin care se controla tot ce misca in Palatul Victoria, sustin surse din interiorul partidului de guvernamant.

DAIS avea, in perioada in care Adrian Nastase se afla la carma guvernului, doua directii: cea de analiza institutionala si relatii cu organizatiile neguvernamentale si cea informatica. Aici lucrau aproximativ 30 de persoane, din care aproape o treime erau apropiate PSD. „Sub conducerea Dorinei Mihailescu, DAIS a preluat atributii care nu-i reveneau conform schemei de functionare.

Printre acestea se numara realizarea stenogramelor, atributie care revenea Secretariatului General al Guvernului. Dorina Mihailescu le-a preluat insa pe cele doua angajate ale SGG - Marioara Stanescu si Viorica Iancu, a caror activitate o coordona”, sustin sursele noastre.

Dusmani din exterior si dinauntru

Conform informatiilor pe care am reusit sa le obtinem, DAIS avea o multime de atributii de la „acordarea vizei” la obtinerea statutului de fundatie de utilitate publica pentru ONG-uri pana la achizitionarea de softuri si calculatoare la Palatul Victoria.

„Dorina Mihailescu beneficia de totala incredere a lui Adrian Nastase si, din aceasta pozitie, urmarea activitatea ministrilor, nu doar pe linie de partid, ci si in guvern. Mai mult, ea i-a reclamat premierului si pe anumiti diplomati care au deranjat-o in timpul deplasarilor in strainatate. Astfel, si-a facut multi dusmani”, sustin cei cu care am stat de vorba.

Temperamentul sefei de la DAIS, descris de cei care au lucrat cu ea ca fiind unul coleric, a facut ca Dorina Mihailescu sa aiba dusmani si in randul subordonatilor. Astfel, trei fosti angajati au plecat din departament cu scandal, inainte de alegerile locale.

Dupa cele generale, DAIS s-a transformat in Departamentul de Analiza Politica si Planificare, condus de Mirel Talos. Trei dintre fostii angajati, printre care si Manuela Catrina, mana dreapta a Dorinei Mihailescu, aveau sa paraseasca structura, urmandu-l pe Adrian Nastase la Camera Deputatilor. Un al patrulea functionar a preferat sa se transfere la departamentul condus de Cristian David.

(Oana Dobre, Silviu Sergiu, Iulian Comanescu)