Este cazul sa riscam o schisma? Cred ca da. A trecut timpul reconcilierilor superficiale": cuvintele rostite la reuniunea din La Rochelle a activistilor P.S. francezi de catre Bernard Kouchner, fost ministru al Sanatatii, rezuma o stare de spirit cvasigenerala in partid.

Fara a fi asimilat inca lovitura primita la alegerile prezidentiale si parlamentare din 2002, cand Lionel Jospin a suferit o infrangere zdrobitoare, iar partidul a obtinut doar 150 de mandate din cele 577 ale Adunarii Nationale, socialistii au avut parte de un nou soc la recentul referendum cu privire la Constitutia europeana, sustinuta de primul secretar Francois Hollande, dar respinsa de

Laurent Fabius, nr. 2 in partid pe acea vreme. In afara de divergentele in aceasta problema, socialistii sunt dezbinati si in chestiunea unei innoiri ideologice. In vreme ce, Hollande vrea sa aduca partidul pe o linie moderna, pornind de la realitatile impuse de economia globala, Fabius si altii isi mentin rezervele fata de ideea unui capitalism fara frontiere.

Rezultatul este ca principalul partid de opozitie din Franta se gaseste in fata unei crize apreciate ca fiind cea mai serioasa din intreaga sa istorie. Cat se poate de semnificativa este din acest punct de vedere declaratia unuia dintre reprezentantii stangii din partid, Frederic Vigouroux: "Capitalismul e o mizerie. Revine Frantei sa arate Europei drumul, asa cum a facut-o intotdeauna.

Am fost primii care l-am rasturnat pe rege, vom fi primii care vom inlatura social-democratia".