Liderul organizatiei al-Qaeda din Irak, iordanianul Abu Mussab al-Zarkawi, ar putea pregati o actiune de anvergura in Europa, informeaza surse din serviciile europene de informatii, citate de revista americana „Time“.

Potrivit informatiilor obtinute de revista americana, liderul terorist ar putea superviza teroristi foarte bine antrenati care pun la cale un atentat „de mari proportii“ pe teritoriul european. Potrivit revistei „Time“, al-Zarkawi ar fi vorbit cu un alt lider al-Qaeda despre existenta unor celule inactive pe teritoriul Iranului si Turciei.

Aceste celule s-ar putea afla in legatura cu grupurile care sustin Jihadul de pe teritoriul Europei si care initial nu aveau nici o legatura cu

al-Qaeda. „Ne temem ca grupuri relativ lipsite de experienta de pe teritoriul Europei ar putea sa se alieze cu celule teroriste din Afganistan, ai caror membri sunt bine antrenati, toate acestea sub influenta lui al-Zarkawi“, a declarat Roland Jacquard, expert francez in domeniul terorismului.

Oficialii europeni au precizat ca au obtinut aceste informatii pe baza unor interogatorii ale lui Abu Faraj al-Libbi, un lider al-Qaeda, capturat in mai, in Pakistan.

Se pare ca al-Zarkawi i-ar fi scris lui al-Libbi despre crearea unor tabere de antrenament in Iordania, Turcia, Siria sau Liban, exprimandu-si speranta ca recrutii ar putea invata acolo mai multe limbi straine europene pentru a facilita organizarea unor atacuri teroriste in Europa. In urma cu cateva luni, au circulat zvonuri ca Abu Musab al-Zarkawi ar fi grav ranit.

De atunci, organizatia pe care o conduce a revendicat numeroase atentate, inclusiv cele care au vizat mai multe vase americane stationate in Marea Rosie.

Al-Zarkawi este cautat in continuare de fortele americane care ofera in schimbul capturarii sale o recompensa de 25 de milioane de dolari.