Creditele pentru cumpararea de bunuri de consum si folosinta indelungata vor ramane, pe termen scurt, principala forma de finantare acordata populatiei, devansand imprumuturile ipotecare, se arata intr-un studiu realizat de economistii Florian Neagu si Angela Margarit.

Analiza, publicata in colectia de caiete de studii a Bancii Nationale a Romaniei, precizeaza ca imprumuturile pentru consum detin o pondere de peste 70% din total, iar modificarea cotelor detinute de diferitele tipuri de finantari va avea un ritm lent.

Potrivit autorilor, nici institutiile de credit nu sunt interesate de schimbarea preferintelor, intrucat perceptia unui risc mai mare, determinat de garantiile reduse asociate creditului de consum, justifica dobanzile mai inalte, ceea ce se traduce prin profituri mai mari. In majoritatea tarilor europene, ponderea principala in creditarea populatiei este detinuta de imprumuturile imobiliare.

"Pe masura ce venitul disponibil va creste si oferta de bunuri imobiliare se va imbunatati, se va inregistra o culisare a indatorarii dinspre creditul de consum catre cel imobiliar si ipotecar", se mai arata in studiu. Analiza evidentiaza faptul ca Romania prezinta cel mai scazut nivel din Europa privind creditul acordat populatiei, cu mai putin de 5% din PIB.

Totodata, studiul recomanda reglementarea institutiilor financiare nebancare, atat din punct de vedere prudential, cat si al raportarilor. Rezultatele studiului nu evidentiaza un pericol sistemic prin usoara diminuare a economisirii, dar este recomandata mentinerea unui stimul pe acest segment, ca alternativa de resurse in contextul unui sistem privat de pensii prea tarziu reglementat.