In absenta unor intrari de capitaluri straine importante, bursa va continua sa scada in cursul acestei saptamani, cei interesati sa cumpere actiuni putand sa beneficieze de preturi mai mici in perioada urmatoare.

Analistii preconizeaza o astfel de evolutie, dupa ce, in ultima perioada, Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie de ansamblu negativa. “Ritmul de scadere a fost unul lent, dar persistent.

Daca adaugam la aceasta faptul ca un comportament similar al pietei s-a putut constata si pe parcursul saptamanilor anterioare, practic tendinta descendenta instalandu-se imediat dupa ce piata a consemnat noi maxime la inceputul lunii august, gasim motivul pentru care s-a acumulat deja un sentiment negativ destul de accentuat

fata de evolutia bursei, mai ales in randul investitorilor mici, cu orizont investitional mai scurt. Ca atare, in absenta unui impuls pozitiv mai serios, care ar putea fi dat doar de intrari mai importante de capitaluri straine, este de asteptat o continuare a vanzarilor din partea investitorilor mici, cu toleranta redusa la risc.

Iar schimburile de pachete de actiuni SIF este de asteptat sa duca la mentinerea unei tonalitati usor descendente a pietei si pe parcursul zilelor urmatoare”, considera analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest.

In opinia acestora, scenariul scaderii bursei poate fi infirmat doar de o crestere semnificativa a lichiditatii, care ar indica revenirea interesului pentru actiunile romanesti in randul investitorilor institutionali locali sau straini.

Saptamana trecuta, toti indicii bursieri au scazut: indicele BET (care urmareste cele mai lichide societati listate la bursa) a pierdut 2,37%, BET C (care caracterizeaza evolutia tuturor emitentilor de la bursa) - 1,49%, iar BET FI (care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri) - 6,4%.

Cele mai cautate actiuni au fost Petrom, SIF Oltenia si Moldova. De altfel, acestea sunt actiuni care se regasesc de fiecare data in recomandarile generale ale brokerilor pentru investitii la bursa, alaturi de SIF Transilvania, SIF Banat-Crisana, Sicomed Bucuresti, Antibiotice Iasi, SSIF Broker Cluj-Napoca etc.

Dolarul – crestere usoara, euro – stagnare

Cat priveste dobanzile, analistii spun ca deocamdata acestea sunt in “stand by”, neexistand reactii semnificative din partea bancherilor la raportul privind inflatia facut public recent de banca centrala.

“Se pare ca piata bancara este mult mai preocupata de ce se va intampla cu creditele in valuta si de evolutia cursului de schimb, considerand ca, pentru moment, dobanzile la lei se afla la un nivel adecvat si ca nu este necesara o modificare a acestora”, sustin reprezentantii KTD Invest.

Potrivit acestora, avand in vedere ca masurile indirecte luate de Banca Nationala pe parcursul lunilor anterioare - cresterea nivelului rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in valuta si reducerea dobanzii platite la aceste rezerve - nu au produs efectele scontate, oficialii BNR analizeaza oportunitatea introducerii de restrictii

administrative si procedurale suplimentare in cazul acordarii de credite in valuta (de ex. limitarea valorii totale a creditelor in valuta oferite de o banca prin raportare la capitalurile proprii ale acesteia, inasprirea conditiilor de incadrare pe categorii de risc a clientilor si de provizionare a creditelor acordate).

“Chiar daca pentru moment astfel de decizii nu au fost adoptate efectiv, de saptamana aceasta au intrat in vigoare noile norme de creditare.

In aceste conditii, pentru ca o scadere a dobanzilor la depozitele atrase de la populatie ar avea indirect ca efect reducerea dobanzilor la creditele in lei si ar constitui un element pozitiv in ameliorarea asteptarilor cu privire la inflatie, este de asteptat ca BNR sa continue sa incurajeze un astfel de proces de plafonare si apoi

reducere a dobanzilor pentru depunerile persoanelor fizice si juridice”, sustine sursa citata.

Analistii KTD Invest remarca faptul ca acesta ar putea fi motivul pentru care in ultima perioada banca centrala si-a rarit interventiile in piata pe partea de atragere de lichiditati, fapt care pune presiune pe dobanzile interbancare.

In ceea ce priveste titlurile de stat, este de asteptat ca, in cadrul licitatiilor viitoare, randamentul sa se pastreze la nivelurile actuale sau sa mai scada usor, sunt de parere reprezentantii KTD Invest.

Ca urmare a faptului ca saptamana trecuta nu s-a incheiat cu succes nici o licitatie de titluri de stat, singura cale de a plasa lichiditatile in lei detinute de banci au fost depozitele de pe piata interbancara sau depozitele la BNR.

“Cum insa operatiunile de atragere de lichiditate din piata ale bancii centrale au fost destul de rare in ultimele saptamani, presiunea asupra dobanzilor de termen scurt a fost evidenta si a dus la mentinerea lor la un nivel foarte scazut, intre 2% si 4%”, sustine sursa citata.

Referitor la piata valutara, specialistii de la KTD Invest spun ca, in lipsa unor evenimente importante, este de asteptat ca euro sa se mentina la nivelul actual, iar dolarul sa creasca usor.