Managerii estimeaza, pentru intervalul august - octombrie, o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, evolutie insotita de majorarea preturilor in industrie si la lucrarile din constructii intr-un ritm mai alert decat previziunile anterioare.

Potrivit anchetei de conjunctura realizata in luna august de Institutul National de Statistica (INS), productia din industria prelucratoare va creste in urmatoarele luni intr-un ritm aproximativ egal cu cel prognozat in luna precedenta.

In acelasi timp, numarul de salariati va avea in continuare o tendinta descendenta (sold conjunctural -10%), iar preturile produselor industriale vor urca (sold conjunctural +21%), cu o intensitate mai mare fata de estimarile din luna iulie (sold conjunctural +17%).

In constructii, volumul productie va creste si in urmatoarele luni (sold conjunctural +19%), evolutie corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%). Referitor la numarul de salariati, managerii preconizeaza pastrarea traiectoriei ascendente atat pe total activitate (sold conjunctural +14%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Preturile lucrarilor de constructii vor creste si ele (sold conjunctural +49%), mai accentuat fata de prognoza din luna precedenta (sold conjunctural +42%). De asemenea, reprezentantii societatilor din comertul cu amanuntul se asteapta la majorarea vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +36%).

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +36%), fapt ce se coreleaza si cu estimarea referitoare la volumul desfacerilor de marfuri. Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra un sold conjunctural pozitiv (+30%).

Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +26%). Managerii din sectorul de servicii estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii (sold conjunctural +31%). Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri.