FBI-ul a anuntat arestarea a doua persoane vinovate de atacul informatic asupra mai multor institutii din Statele Unite. Un marocan si un turc au creat si raspandit viermii informatici care au afectat ziare si posturi de televiziune.

Pe la mijlocul lunii august, retelele informatice ale posturilor de televiziune CNN si ABC, precum si cele de la New York Times si Financial Times erau atacate de mai multe variante ale viermilor ZOTOB si IRCbot. Potrivit expertilor de la companiile de securitate informatica, viermii respectivi exploatau o deficienta de securitate din caracteristica plug-and-play din Windows 2000.

Zilele trecute, FBI-ul, in cooperare cu autoritatile din Maroc si Turcia, a anuntat arestarea primilor vinovati. Este vorba de marocanul Farid Essebar (18 ani) si de turcul Atilla Ekici (21 ani).

COOPERARE. Conform primelor informatii comunicate presei de catre autoritati, marocanul este autorul codurilor viermilor, dupa care i le-ar fi vandut lui Ekici, care i-a "distribuit" pe Internet. Fara sa se precizeze care ar fi fost suma de bani data marocanului, investigatorii au mai spus despre cei doi ca "s-au inteles" pe Internet.

De asemenea, FBI-ul a tinut sa precizeze ca nici unul dintre ei nu se afla pe vreo lista "speciala" de supraveghere, lasand de inteles ca nu ar fi vorba de o motivare politica a atacului informatic. Dupa cum se arata intr-un material CNN, anchetele continua in Turcia si in Maroc, pentru a se cauta eventuali colaboratori ai celor doi.

In cadrul unei conferinte de presa, oficilii FBI au mentionat si ajutorul venit din partea Microsoft pentru depistarea vinovatilor.

VICTIME. Viermii ZOTOB si IRCbot nu au atacat doar mass-media, pe lista aflandu-se cateva zeci de institutii. Este vorba si de o parte din sistemele Congresului american sau de cel al Serviciului Administrativ al aeroportului international din San Francisco, dar activitatea acestuia din urma nu a fost pusa in pericol.

Viermele ZOTOB a aparut la patru zile dupa ce Microsoft anuntase ca a gasit trei noi brese in sistemul de securitate al programelor sale.