Presedintele Traian Basescu a prezentat marti, la Reuniunea diplomatiei romane, prioritatile de politica externa a Romaniei: procesul de integrare in UE, consolidarea pozitiei Romaniei in interiorul NATO, cu dezvoltarea parteneriatului stategic cu SUA si Marea Britanie, dezvoltarea strategiei pentru zona extinsa a Marii Negre si solutionarea definitiva a conflictelor din balcanii de Vest.

In cadrul procesului de integrare in UE, Basescu le-a cerut ambasasdorilor din cele 25 de state membre UE sa prezinte progresele Romaniei pentru a usura procesul de ratificare a tratatului de aderare in statele membre.

“Nu suntem doar consumator de securitate ci si furnizor de securitate” a declarat presedintele, referintu-se la pozitia Romaniei in NATO.

In Afganistan militarii americani vor fi sub comanda romanilor.

Presedintele a prezentat si dezvoltarea strategiei pentru zona extinsa a Marii Negre care genereaza pericole ca traficul de droguri, traficul ilegal de persoane si de armament.

Intre elementele prioritare: implicare activa in zona Marii Negre, un bun parteneriat regional cu Federatia Rusa

Intre strategiile de politica externa ale tarii noastre au fost mentionate relatia cu partenerii din Orient si consolidarea parteneriatului cu Israelul si revitalizarea relatiilor cu statele lumii arabe.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut diplomatilor romani o politica externa activa, prin care Romania sa-si puna in valoare potentialul detinut dar si sa aiba legaturi cu diaspora din tarile unde reprezinta Romania pentru ca Romania sa fie un stat capabil sa-si respecte cetatenii.

"Romania este exterm de interesata de coridorul 4 pan european", a precizat presedintele si le-a cerut ambasadorilor sa informeze tarile unde sunt acreditati, de acest lucru.

La finalul intalnirii cu cei 150 de ambasadori romani, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe ambasadorul roman in Irak, Mihai Stuparu, cu ordinul Steaua Romaniei in grad de ofiter.