Noul regulament de acreditare la CNSAS, care urmeaza sa fie votat in Colegiu, se apropie de cel aplicat in Ungaria, in institutia similara. Accesul la dosare in tara vecina este cel mai restrictiv dintre toate celelalte tari din fostul bloc comunist.

Dintre institutiile similare CNSAS infiintate in tarile foste comuniste din Europa cea din Ungaria s-a remarcat drept cea mai restrictiva privind accesul la dosare.

„La Budapesta poate fi vazuta o categorie mult mai restrinsa de documente, iar folosirea datelor este mult mai restrictiva. Acolo nici dosarele penale nu pot fi vazute fara acordul celor vizati sau al descendentilor“, spune Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS.

Institutul „Gauck“ incurajeaza presa sa deconspire

La antipod fata de Ungaria se situeaza Polonia si Germania, tari in care deconspirarea celor care au facut parte din structurile de securitate este intr-un stadiu extrem de avansat. „In Polonia, oricine se poate acredita sa vada dosare, cu conditia de a nu intra in viata privata“, afirma Secasiu.

Ca dovada a deschiderii fata de presa in Polonia, la inceputul anului un cotidian a publicat o ampla lista cu numele unor persoane care ar fi avut legaturi cu fostele structuri de securitate.

Pentru ca pe lista se aflau si persoane publice si pentru ca nu se preciza clar calitatea lor in dosare, membrii institutiei cu pricina au continuat ei verificarea tuturor acelor nume.

In Germania, Oficiul Federal pentru Pastrarea Documentelor fostei Securitati Est-Germane, cunoscut mai mult dupa numele primului sau presedinte, „Gauck“, chiar incurajeaza presa sa studieze dosarele si sa-i deconspire pe fostii securisti.

Cenzura de tip nou

Proiectul de schimbare a regulamentului de acreditare la CNSAS apropie institutia romaneasca de cea de la Budapesta, presupunind conditii extrem de restrictive pentru cercetatori.

„Nu pot sa nu fiu frapat de asemanarea cu «modelul maghiar», desi nu este nicidecum vorba de un model demn de urmat“, comenteaza Claudiu Secasiu, care, ca si alti membri ai Colegiului, au vizitat institutiile similare din Europa.

Cea mai grava prevedere in regulamentul pe care vrea sa-l impuna conducerea Colegiului este limitarea accesului la dosare in functie de studii. Astfel, acreditarea va fi acordata numai celor care au diploma de licenta.

„Acest lucru este neconstitutional“, crede Claudiu Secasiu. Proiectul de regulament intocmit de conducerea CNSAS mai stipuleaza ca accesul la dosare se va face doar dupa prezentarea unui grafic de studiu, urmind ca, la final, in baza unui angajament, sa fie prezentat si materialul rezultat.

„Nu este vorba de o cenzura preventiva, ci de una represiva, ale carei consecinte se produc dupa publicarea articolului. Tot cenzura este insa“, spune Secasiu. Toate numele ce fac obiectul cererii vor trebui mentionate de la inceput, cu date de identificare.

Csendes sustine restrictiile

Unul dintre sustinatorii ferventi a fost Ladislau Csendes, cel propulsat de UDMR in functia de secretar general al Colegiului si cel care a incercat sa tina departe de ochii presei dosarul de urmarire al actualului vicepremier Marko Bela.

„Regulamentul a fost pe ordinea de zi si la ultima sedinta, cea de pe 28 iulie, si va fi readus in discutie imediat dupa vacanta“, spune Secasiu.