Preturile componentelor de calculator au scazut puternic in ultimul an. S-au inregistrat ieftiniri de pina la 75%. Memoriile si unitatile optice sint printre produsele care costa mult mai putin.

Rapiditatea cu care firmele care produc componente de calculatoare lanseaza pe piata noi modele, din ce in ce mai performante, genereaza o scadere a preturilor. Astfel, in decurs de numai un an, un produs ajunge sa coste mult mai putin.

„Preturile au scazut semnificativ de la un an la altul, in procente ce variaza de la 16% la 75%. Spre exemplu, un pen drive A-DATA de 512 MB era vindut, in august 2004, cu 79 de euro, iar in august 2005, pretul a coborit la 41 de euro, fara TVA. Este, practic, o injumatatire a pretului“, spune Cristian Dragomir, director de Retail la Ultra PRO Computers.

Memorii mai ieftine

Preturile la memorii au scazut, de asemenea, semnificativ. De exemplu, un set de memorii Kingmax de 1 GB (DDR400) era evaluat anul trecut la 191 de euro, iar anul acesta pretul a coborit la 117 euro, deci mai putin cu aproape 63%. Trendul se mentine si in cazul procesoarelor.

Astfel, un Athlon 64 3200+ care costa 271 de euro a ajuns 180 de euro, iar un Pentium 4 la 3,2 GHz s-a ieftinit cu 53%, de la 265 de euro la 173 de euro. Alte produse care au devenit foarte populare si mult mai accesibile publicului sint inscriptoarele de DVD-uri.

Un NEC 16x/4x/48x24x (DVD+/-R, DVD+/-RW, CD-R, CD-RW) costa 91 de euro in august 2004 si doar 52 de euro in august 2005. Deci, mai putin cu 75%.

„In cazul acestui tip de produse am asistat din nou la o tendinta accelerata de maturizare a tehnologiei si de popularizare a ei“, mai spune acesta.

Putina stabilitate

Exista si categorii ale caror preturi nu au suferit modificari majore. Astfel, unitatile de stocare de date, hard-discurile, au avut o evolutie mai moderata. Un HDDMaxtor de 200 GB era vindut in 2004 cu 109 euro, iar acum ajunge la aproximativ 94 de euro. O scadere a pretului de 16%. Se considera ca acest lucru este urmare a atingerii unei faze de maturitate a produsului.

Lucru care nu se poate spune despre procesoare, care evolueaza mult mai rapid. Cum concurenta dintre producatorii de componente de calculator este puternica, se asteapta ca trendul sa se mentina si in lunile viitoare.

Cerere pentru camerele digitale performante

Pretul nu mai este principalul criteriu de alegere a unei camere video sau foto digitale, mai ales ca un astfel de produs costa de la 3 milioane in sus. Camerele video sint cele care domina in acest moment piata romaneasca.

Pe linga calitatea foarte buna a inregistrarii in format digital, componentele de calitate, mai ales optica, si accesoriile adauga valoare produsului“, spune Oltea Boldisor, PR manager Flamingo.

Vinzarile au crescut semnificativ, atit datorita faptului ca multi si-au cumparat un astfel de aparat pentru concediu, dar si datorita eliminarii accizelor.

„Scoaterea accizelor la camere foto, video, CD-playere si DVD-playere a condus, de fiecare data, la cresterea spectaculoasa a vinzarilor la camere foto digitale. O evolutie similara am cunoscut odata cu aplicarea noului cod fiscal“, mai spune Cristian Dragomir.