In toata degringolada creata de scandalul "Stenogramelor PSD" - care a ajuns la linia de start judiciar in Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - a aparut prima persoana care se declara victima ordinelor regasite in discutiile dintre liderii fostei puteri. Pana acum multe aspecte au fost disecate pe toate partile.

Ba ca aceste stenograme ar trebui sa aiba certificarea pe care sa i-o dea o banda magnetica cu inregistrarile respective, ba ca ar trebui, chiar si dupa ce enigmatica "Sursa 0" ar depune suportul tehnic al stenogramelor, sa mai apara si dovada unui "efect" al acestor discutii.

Iata ca, pentru prima data de la izbucnirea scandalului, "Averea" va prezinta si prima persoana care se considera prejudiciata de "ordinele" din interiorul fostului partid de guvernamant: Horia Anderco.

Fostul primar PSD, arestat de PNA in data de 9 aprilie 2003 si trimis in instanta in decembrie 2004, al carui dosar pe fond nu a fost judecat nici acum, ne-a declarat ca va solicita, prin plangere la Parchetul Inaltei Curti, constituirea sa ca parte civila in dosarul "Stenogramelor", urmand ca liderii PSD sa-i plateasca daune materiale si morale.

Pe de alta parte, Anderco va sesiza si Consiliul Superior al Magistraturii, acuzandu-l pe anchetatorul PNA de la acea vreme, Adriana Cristescu, ca a lucrat - asa cum reiese din stenogramele publicate - la ordinul fostei Puteri.

Stenograma in care Horia Anderco se regaseste ca personaj - a carui situatie a fost disecata in timpul uneia din sedintele Delegatiei Permanente a PSD - este cea din data de 12 ianuarie 2004, caseta 1B. Redam mai jos pasajele incriminate de fostul primar PSD:

"Adrian Nastase: "Giurgiu il luam sau nu il luam?

Miron Mitrea: Buzaul l-am castigat? Nu, l-am luat dupa alegeri. Satu Mare l-am luat dupa alegeri si dupa ce l-am luat, l-am arestat. Aia a fost o idee buna.

A.N.: Unde?

M.M.: Pai, la Satu Mare, l-am luat dupa alegeri si dupa aia l-am arestat, singurul primar arestat a fost (...) (n.red.-numele lui Andreco nu apare, dar e evident ca despre acesta a fost vorba, pentru ca alt primar arestat nu a existat la Satu Mare). Nu puteam sa-l punem sa-si dea demisia, sa treaca in pas de defilare, trebuia sa dam un exemplu. Am dat un exemplu foarte bun.

Nu mai castigam Satu Mare o mie de ani de-acum inainte. Nu stiu daca era baiat bun (...)"

Horia Anderco ne-a declarat ieri ca va merge "pana-n panzele albe, pentru ca este cat se poate de clar faptul ca ordinul s-a dat de la centru catre PNA".

"Stenogramele PSD confirma, o data in plus, ca acest Parchet Anticoruptie a fost, suta la suta, un instrument politic al PSD. Deci, asta au facut.

Se confirma inca o data ca anchetatorul Cristescu a lucrat la ordinele lor, ale fostilor mei colegi de partid. Acum imi dau seama ca, printr-un dosar cu mine ca inculpat, ei vroiau sa-si spele cat de cat imaginea de ansamblu", mai arata fostul primar din Satu Mare.

Horia Anderco ne-a mai spus ca "la aceasta ora exista deja la Parchetul Inaltei Curti plangerea mea impotriva procurorului Adriana Cristescu, cu privire la intocmirea rechizitoriului. Acest rechizitoriu s-a bazat doar pe un act facut de unul din acei asa-numiti specialisti de la PNA, Burlacu, care a intocmit un act din care reiesea un prejudiciu.

In plangerea mea o acuz pe doamna Cristescu de abuz in serviciu si cercetare abuziva".

Intrebat de reporterii "Averea" de ce, primar independent fiind, s-a incartiruit la PSD, Horia Anderco a raspuns acrit: "Pentru ca m-au rugat Pascu si Nastase, iar eu, ca un prost, am acceptat!"

Iata, asadar, ca dosarul "Stenograme" intra pe un fagas nou. Acela al identificarii persoanelor asupra carora au avut "efect" discutiile cele de taina ale mai-marilor PSD. Faptul ca asa s-a lucrat, la comanda, sub comanda PSD, este de notorietate. Dovezile incep sa curga. Fara aceste dovezi ale "efectelor" discutiilor de interior ale PSD, dosarul ar fi un fiacso.

Mai ramane ca anchetatorii sa nu inchida ochii, cum fac de obicei, cand interioarele unor dosare "gazduiesc" fapte de natura penala ale unor colegi ai lor.

Saguna neaga existenta presiunilor lui Georgescu

Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a tinut ieri sa precizeze ca nu s-au facut presiuni politice asupra sa, mentionand ca se va prezenta la Parchet daca va fi chemat pentru lamuriri in dosarul stenogramelor.

"Asupra presedintelui Curtii de Conturi nu au fost facute presiuni politice. Nu am fost invitat la Parchet pentru audieri in dosarul stenogramelor. Daca voi fi chemat, voi merge. Inainte de a fi presedinte al Curtii de Conturi, sunt cetatean al Romaniei si sunt obligat sa ma supun legilor acestei tari", a afirma Saguna.

Stenogramele sedintelor PSD contin, printre altele, declaratii pe care Florin Georgescu le-ar fi facut la adresa presedintelui Curtii de Conturi, care "nu ar mai asculta" de directivele partidului.