Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a discutat luni, dupa-amiaza, cazurile aflate in atentia opiniei publice in ultima perioada. In urma dezbaterilor, care au durat patru ore, Clubul Roman de Presa a adoptat trei comunicate pe care vi le prezentam integral.

Primul ziar sanctionat de CRP

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa saluta publicarea, chiar daca cu intarziere, de catre ziarul "Evenimentul zilei" a rezultatelor anchetei interne privind aparitia articolului denigrator despre presupusa betie a ministrului Monica Macovei si apreciaza recunoasterea fara rezerve a violarii normelor deontologice ale profesiei de jurnalist, comisa prin publicarea articolului in

cauza, precum si scuzele prezentate doamnei ministru.

Totodata, insa, Consiliul de Onoare constata ca, in ultima perioada s-au inmultit atacurile ziarului "Evenimentul zilei" la adresa Clubului Roman de Presa, cere cotidianului in cauza sa precizeze daca acestea reprezinta pozitia oficiala a ziarului sau opinia unor angajati ai sai.

In aceasta din urma situatie, Consiliul de Onoare solicita publicatiei sa prezinte scuze pentru afirmatiile denigratoare la adresa CRP. CRP nu intentioneaza sa limiteze dreptul la libera exprimare, dar nu poate accepta insultele, jignirile la adresa organizatiei, publicate de un membru al sau, intrucat se incalca flagrant statutul CRP.

In aceste conditii, CRP solicita ca reprezentantul "Evenimentul zilei" in Consiliu sa aiba mandat pentru aplicarea Codului deontologic, statutului CRP si regulamentului Consiliului de Onoare in interiorul societatii pe care o reprezinta, inclusiv in redactia ziarului.

Pana la indeplinirea celor doua conditii, Consiliul de Onoare decide suspendarea societatii Expres SRL, care editeaza "Evenimentul zilei", din calitatea de membru fondator CRP.

Rezolutia Consiliului de Onoare poate fi contestata de SC Expres SRL, contestatie asupra careia se va pronunta Adunarea generala a Clubului Roman de Presa, in proxima sa sedinta.

Pentru a se clarifica raporturile intre patronat, editor si ziarist precum si conditiile libertatii de exprimare, CRP va organiza in scurt timp o dezbatere dedicata acestui subiect.

Discutia Basescu - Stanescu, trecuta la afaceri private

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa considera ca traficul de influenta este incompatibil cu exercitarea corecta a meseriei de gazetar si nimeni nu are voie sa profite de accesul la public facilitat de pozitia de ziarist pentru a urmari interese care nu au legatura cu jurnalismul.

Consiliul de Onoare considera ca impotriva tuturor celor care nu respecta legea si publicul apeland la trafic de influenta, santaj sau amenintari pentru a urmari interese obscure folosind presa trebuie luate masuri dure si in regim de urgenta. Toate demersurile in acest sens trebuie sa fie sustinute cu probe, conform prevederilor legale.

Asemenea probe nu au putut fi prezentate in cazul acuzatiilor aduse de presedintele Traian Basescu ziaristului Sorin Rosca Stanescu.

Consiliul de Onoare al CRP considera ca discutiile purtate au avut un caracter personal si, neexistand probe ca ar fi existat activitati interzise de lege sau de deontologia de jurnalist, Consiliul nu se afla in situatia de a se pronunta asupra vreunei incalcari a normelor meseriei de jurnalist.

Consiliul de Onoare al CRP solicita atat presedintelui Traian Basescu, cat si tuturor celor ce se considera supusi unor presiuni ilegale sau incorecte din partea unor grupuri de interese, de orice natura, sa faca publice numele celor care sunt responsabili de aceste presiuni, impreuna cu dovezi in sprijinul celor afirmate, si sa se adreseze Consiliului de Onoare sau direct organelor competente

ale statului.

Clubul Roman de Presa nu poate fi, insa, de acord cu acuzele aduse la nivelul intregii bresle, fara dovezi si fara nominalizari, pe care le condamna ca fiind metode propagandistice de discreditare a meseriei de ziarist.

Delimitare publica de "licurici"

Consiliul de Onoare se delimiteaza public de actiunea domnului Gabriel Stanescu de a publica, in ziarul "Gardianul" din data de 19 august 2005, fragmente dintr-o discutie purtata cu presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu.

Consiliul de Onoare considera ca nu au existat argumente deontologice suficiente pentru a se trece peste caracterul nedestinat publicarii al discutiei la care a participat domnul Gabriel Stanescu. Consiliul de Onoare a luat act de faptul ca domnul Gabriel Stanescu si-a prezentat scuze in mod public, in ziua urmatoare.