Romania se afla printre tarile dornice de schimbari

In Europa scade entuziasmul schimbarilor

de     Adevarul
Miercuri, 31 august 2005, 0:00Conform unui sondaj de opinie Eurobarometru privind atitudinea populatiei fata de inovare in Europa, 57% din cetatenii europeni se declara atrasi de serviciile si produsele novatoare, potrivit site-ului Castilla La Mancha.

Inovarea constituie un "pilon fundamental" al strategiei vizand atingerea obiectivului Uniunii Europene (UE) de a avea la sfarsitul decadei cea mai dinamica economie bazata pe cunoastere. Sondajul de opinie a fost efectuat in lunile mai si iunie pe un esantion de 30.000 de persoane din tarile UE, Bulgaria, Romania, Turcia si Croatia.

Rezultatele sale arata ca 16% din subiecti sunt impotriva inovarii, 33% sunt reticenti, 39% se simt atrasi de inovare si 11% sunt entuziasmati.

Slovacia, Malta, Slovenia, Luxemburg, Turcia si Romania s-au dovedit a fi cele mai "entuziasmate" in acest sens (un cetatean din cinci fiind atras de inovare), in timp ce sentimentul de respingere a inovarii este mai pronuntat in tarile din sudul Europei: Grecia (22%), Cipru (21%), Portugalia (20%) si Bulgaria (20%).

Potrivit raportului, femeile cu varste de peste 55 de ani sunt cel mai putin receptive la inovare. in acelasi timp, 52% considera ca inovarea inseamna "crearea de noi produse sau servicii", iar pentru 39% ea inseamna "imbunatatirea produselor sau serviciilor existente".

Studiul mai arata ca 45% din subiecti sunt dispusi sa incerce macar o data un produs novator in locul celui pe care il utilizeaza in mod obisnuit, dar numai 6% ar inlocui un produs sau serviciu deja utilizat cu unul nou care ar fi mult mai scump.

31% ar accepta sa plateasca un pic mai mult, iar 45% ar fi dispusi sa incerce un nou produs sau serviciu numai daca pretul ar fi acelasi ca al produsului pe care il cumpara in mod obisnuit.


48 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică