Un bust realizat de artistul francez Paul Gauguin a fost descoperit in Danemarca si va face parte dintr-o mare expozitie de la muzeul Ordrupgaard, ce ii este consacrata artistului. Acest bust, care il reprezinta pe unul dintre copiii artistului, Jean, a fost folosit de-a lungul anilor ca obiect decorativ de Craciun de catre familia Avnsoe, din Olsted.

Abia dupa ce i-a fost sparta casa, cu cinci sau sase ani in urma, acesta i-a cerut unui agent de asigurari sa se uite mai atent la curiosul obiect. "Agentul a ramas cu gura cascata si a trimis capul pentru a fi autentificat la o casa de licitatie din Danemarca, apoi custodelui de la muzeul Ordrupgaard, Anne-Birgitte Fonsmark, specialista in opera lui Gauguin, care l-a cumparat atunci pentru 200.

000 de coroane suedeze (aproape 270.000 de euro)", a povestit el. Dupa mai multi ani de cercetari, Fonsmark a constatat ca bustul este un original, realizat de artist la Paris in 1881, avandu-l ca model pe fiul sau Jean si luat apoi la Copenhaga, cand Gauguin s-a mutat acolo impreuna cu sotia si cei cinci copii.