Profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, ar putea fi numit in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al Bancii Comerciale Romane (BCR).

"E o propunere care n-a fost inca adoptata. Este vorba insa de prima banca a tarii. Nu vad de ce as refuza o asemenea oferta", ne-a declarat ieri Daianu.

Pozitia a fost detinuta pana de curand de Sebastian Vladescu, instalat ca ministru al Finantelor Publice in locul lui Ionut Popescu. Daniel Daianu ar fi al patrulea presedinte al CS al BCR din ultimul an.

Structura de conducere a fost infiintata in primavara anului trecut, o data cu intrarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) in actionariatul celei mai mari banci romanesti. Cele doua institutii au solicitat separarea conducerii administrative de cea executiva.

Pe la conducerea CS au trecut Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Horia Neamtu si Sebastian Vladescu. Cei trei presedinti au avut o activitate putin vizibila, reprezentarea bancii fiind asigurata de membrii Comitetului Executiv, in principal de presedintele Nicolae Danila.

Profesor doctor in stiinte economice, Daianu are 53 de ani si este unul dintre cei mai reputati analisti economici din Romania, cu o buna prezenta mediatica. Specializat in management avansat la Harvard Business School, el a fost timp de sase ani economistul sef al BNR. In anul 1998, Daianu a parasit banca centrala pentru a conduce Ministerul Finantelor.