Compania Gregory's Romania, care opereaza o retea de restaurante tip fast-food, va incepe in curand procedura de listare la bursa electronica Rasdaq, primul pas fiind aprobarea prospectului de emisiune a unei oferte publice initiale de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Directorul financiar al companiei, Adrian Bucica, a declarat ca prospectul urmeaza sa fie depus la CNVM si intr-un termen cat mai scurt de la aprobare va fi lansata o oferta publica initiala. Aceasta va fi operata pe platforma Bursei de Valori Bucuresti si va fi intermediata de societatea de brokeraj IEBA Trust.

Tranzactionarea ulterioara a titlurilor nou emise va fi derulata prin intermediul Rasdaq.

"In urma raportului evaluatorului se va decide pretul de emisiune astfel incat actiunile sa fie atractive in momentul ofertei publice, dar sa permita si o crestere ulterioara listarii. Valoarea nominala este de 1.000 lei vechi (0,1 RON) si se vor emite 32 de milioane de actiuni", a adaugat Bucica.

El a explicat ca o data cu listarea la Bursa, Gregory's Romania va face un pas important in dezvoltarea organizationala. "Prin listare, Gregory's Romania va trebui sa invete sa balanseze atat avantajele, cat si restrictiile specifice unei companii listate.

Totodata, firma va avea de invatat inclusiv din listarea companiei mama Gregory's Mikrogeymata la bursa din Atena in anul 2000", a mai spus Bucica.

Oficialul companiei a explicat ca principalele avantaje ale listarii sunt obtinerea de fonduri prin piata de capital si completarea resurselor atrase de la banci si de firme de leasing, cresterea alternativelor de finantare, obtinerea unei valori de piata a companiei si cresterea capitalului de imagine.

"In Romania, finantarea prin piata de capital este inca intr-o forma incipienta, foarte multe sectoare de activitate nefiind nici macar reprezentate pe piata, in acestea inscriindu-se si domeniul fast-food sau fast-coffee.

In SUA, finantarea companiilor este asigurata in proportie mare prin piata de capital, fata de creditele bancare (aproximativ 70% - 30%), comparativ cu Europa, unde partea leului apartine creditelor bancare - circa 60%", a afirmat Adrian Bucica.

Atragerea de fonduri de pe piata de capital va ajuta compania in realizarea planurilor de extindere pe piata romaneasca.