Actori din toata lumea, regizori, fotoreporteri, camere de luat vederi si, nu in ultimul rand, 54 de productii cinematografice care aspira la trofeele celei de-a 62-a editii a Festivalului International de Film de la Venetia.

Pentru ca toamna este anotimpul celui mai vechi festival de film european, deschiderea acestuia are loc in pragul calendaristic al acestui anotimp. Gazda este, nu Venetia turistica, cu gondole si porumbei, ci un cartier al acesteia, il Lido di Venezia.

In acest an, Festivalul International de Film de la Venetia se desfasoara intre 31 august si 10 septembrie. Inca din luna iulie, directorul evenimentului, Marco M?ller, a dat publicitatii, la Roma, lista celor 54 de filme care vor participa la cele patru sectiuni ale festivalului. De remarcat este prezenta in competitie a actorului George Clooney, de data aceasta in calitate de regizor.

Editia din acest an se afla sub semnul Asiei, motiv pentru care ea va fi deschisa astazi cu un film al regizorului Tsui Hark din Hong Kong, prezentat in afara competitiei si se va incheia, pe 10 septembrie, cu "Perhaps Love" de Peter Ho-Sun Chan.

Organizatorii vorbesc despre o "rasturnare a tendintei" de golire a salilor de cinema prin aducerea la aceasta editie a unui numar mare de "noi talente, noi autori, noi tendinte, capabile sa captiveze curiozitatea spectatorilor" si despre o renuntare la vechile tipare, asa cum a declarat chiar presedintele festivalului, Davide Croff, cel caruia ii revine si misiunea de a deschide oficial

editia cu numarul 62 a festivalului.

Este pentru prima data cand studiourile americane trimit in competitie pelicule, in premiera mondiala. Astfel, noua dintre filmele americane vor fi la prima proiectie pe marile ecrane.

Printre acestea amintim: "Good Night and Good Luck", filmul de debut al actorului George Clooney in calitate de regizor la festivalul de la Venetia, "Brokeback Mountain", regizat de Ang Lee sau "Proof", a lui John Madden, cu Gwyneth Paltrow si Anthony Hopkins in distributie.

In competitie si-au trimis productii cinematografice nu mai putin de 18 tari. Cel mai bine reprezentate, ca numar al peliculelor inscrise in concurs, sunt Italia, Franta si Marea Britanie.

Remarcam filmul britanic "The Brothers Grimm", regizat de Terry Gilliam, cu Matt Damon si Monica Bellucci in distributie si filmul italian "I Giorni dell'abbandono", a lui Roberto Faenza.

Vor putea fi vizionate si creatii ale regizorilor din Turcia, Spania, Rusia, Polonia, Portugalia, China, Brazilia, Japonia, Austria si Argentina.

In afara competitiei, la Venetia, vor fi prezentate alte 16 pelicule, printre care si cunoscutele "Cinderella Man" a lui Ron Howard, cu Russell Crowe si Renee Zellweger, "Casanova", semnat de Lasse Hallstrom cu Sienna Miller si Jeremy Irons, filmul lui Cameron Crowe "Elizabethtown", cu Orlando Bloom si Susan Sarandon pe afis, un film spaniol regizat de Jaume Balaguero, "Fragile", cu Elena

Andya si Calista Flockhard in rolurile principale, dar si productia italiana a lui Emil Kusturica, Jordan si Ridley Scott "All the Invisible Children".

La sectiunea "Scurtmetraje" concureaza 21 de productii din 18 tari, iar filmul brazilianului Andre Ristum, "De Galuber para Jirges" va fi vizionat in afara concursului.

Vor fi prezentate si productii care poarta semnatura unor prestigioase scoli de cinematografie din Italia si Marea Britanie, dar si pelicule in cadrul unei restrospective a istoriei cinematografului italian si asiatic.

Juriul international al festivalului il are ca presedinte pe Dante Ferretti, dar vor exista si trei jurii speciale pentru sectiunile "Orizonturi", "Scurtmetraje" si "Film de debut".

Festivalul va acorda premiile: "Leul de Aur" pentru cel mai bun film, "Leul de Argint" pentru cel mai bun regizor, premiul juriului, "Coppa Volpi" pentru cel mai bun actor si cea mai buna actrita si premiile speciale "Marcello Mastroianni" pentru cea mai buna interpretare feminina si masculina, premiul special pentru cea mai buna imagine de film, pentru cel mai bun scurtmetraj si premiul

"Luigi De Laurentiis" pentru cel mai bun film de debut.

Anul trecut, marele premiul al Festivalului International de Film de la Venetia a ramas in Europa, fiind castigat de britanicul Mike Leigh cu filmul "Vera Drake", o drama controversata despre avorturile ilegale.

"Leul de Argint" a revenit spaniolului Alejandro Amenabar, pentru filmul "Marea dinauntru", iar cele doua cupe "Volpi" pentru interpretare feminina si masculina au revenit actorilor principali ai acelorasi filme: Imelda Staunton si Javier Bardem.

Franta a primit doar premiul pentru cel mai bun film de debut, respectiv pentru "Le grand voyage", si premiul sectiunii "Orizonturi", castigat de "Les Petits fils" de Ilan Durran Cohen. Premiul de onoare a fost oferit lui Stanley Donen, autorul celebrei comedii "Cantand in ploaie".

Aflat pentru al doilea an la carma Festivalului International de Film de la Venetia, directorul Marco Muller promite ca evenimentul din acest an va fi unul consacrat marilor nume, dar si noilor talente, incercand sa exploreze noi directii si noi teritorii in cinematografie.