Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a demarat un dosar cu indicii temeinice de coruptie judiciara care-l priveste pe procurorul Marius Vasile de la Parchetul Sectorului 4 (delegat actualmente la DIICOT - Serviciul Bucuresti prin semnatura fostului sef DIICOT Gheorghe Muscalu).

Vasile este acuzat ca a trimis cu rea-credinta un nevinovat in judecata, la plangerea unui personaj dubios cu care a avut anumite legaturi "comerciale", prin intermediul sotiei acestuia.

Despre aceste legaturi vom scrie astazi. Concret, Marius Vasile este cercetat pentru implicarea sa peste limitele deontologiei profesionale in dosarul unui om de afaceri care a deranjat "in forma continuata" Mafia pietelor din Sectorul 4.

Plecand de la o plangere formulata de SC MECOTRANS SRL, al carui patron este Traian Hojda - personaj care a primit de la fostul primar-infractor Marin Lutu partea leului din asocierea cu primaria de sector pentru exploatarea Pietei Berceni-Oltenita - Marius Vasile l-a trimis in judecata pe un om de afaceri aflat in conflict cu Hojda din cauza unui spatiu comercial.

Acuzatia: "participatie improprie la fals". Rechizitoriul a fost emis in 2002 de Marius Vasile in conditiile in care expertiza grafologica ceruta de el in dosar infirma categoric existenta vreunui fals, iar autorul falsului nu exista, deci nici participatia altcuiva nu putea sta in picioare.

Ajuns in instanta, rechizitoriul lui Vasile a fost practic desfiintat, Judecatoria Sectorului 4 achitandu-l pe omul de afaceri, cu mentiunea "fapta nu exista". Sentinta a ramas definitiva prin decizia penala nr. 557 din 1 aprilie 2005 a Curtii de Apel Bucuresti.

Procurorii Curtii de Apel Bucuresti il cerceteaza actualmente pe Marius Vasile sub aspectul infractiunii de "represiune nedreapta", prevazuta de art. 268 Cod penal, care prevede: "Fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a dispune arestarea, de a trimite in judecata sau de a condamna o persoana, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani".

Asa cum instantele de judecata au stabilit cu autoritate de lucru judecat, la dosarul intocmit de Vasile, nu au existau nici un fel de probe care sa justifice inculparea si trimiterea in judecata, astfel incat prestatia procurorului in acest caz nu poate fi calificata sub nici o forma ca "eroare judiciara". Dar, cea mai grava fapta a magistratului este alta. Ascunsa cu grija pana de curand.

Reporterii "Averea" au depistat faptul ca intre procurorul Marius Vasile si autorul plangerii penale - Traian Hojda, presedintele SC MECOTRANS SRL au existat interese materiale, manifestate prin intermediul sotiei acestuia din urma, Elena Hojda, pe care le vom descrie in continuare.

In 2003, cu un an inainte de emiterea rechizitoriului-inscenare, Marius Vasile a scris o carte intitulata "Achizitiile publice - Etapele atribuirii contractului de achizitie publica", publicata la tipografia-fantoma "Magister Lex". Mentionam ca este intr-adevar o tipografie-fantoma, intrucat aceasta nu exista in evidentele electronice ale Oficiului Registrului Comertului.

In fapt, la telefoanele indicate in carte raspunde un anume "Valentin Bentz", care sustine ca reprezinta SC "Top Design Divers" SRL din Bucuresti. Cartea a fost tiparita la o tipografie de cartier, din sectorul 2 - SC Necoz Prest '95 SRL, condusa de un anume Neculai Zmau. Patronul Zmau ne-a declarat ca Marius Vasile ar fi tiparit cartea in doua tiraje, unul de 5.

000 de exemplare, iar cel de-al doilea de 2.000. Pretul platit pe exemplar, recunoscut de Zmau, a fost de 75.000 lei. Patronul de la "Necoz" a adaugat ca banii au fost platiti personal de procuror si ca nu exista contract semnat, ci "doar doua facturi". Interesant este ca Zmau ne-a cerut suma de 3.000 de euro pentru a ne da facturile.

Declaratiile sale sunt inregistrate pe o banda magnetica aflata in posesia noastra, pe care o vom pune, la cerere, la dispozitia anchetatorilor.

Problemele apar insa, pentru Marius Vasile, la vanzarea cartii. Culmea, distribuirea acestei "culegeri" de texte de legi a fost facuta la toate gradinitele, scolile si liceele sectorului 4, aflate sub coordonarea Directiei de Administrare a Unitatilor de Invatamant si Sanitare din Sectorul 4 (DAUIS Sector 4).

Cine conducea aceasta directie in 2003? Chiar Elena Hojda, sotia lui Traian Hojda, semnatarul plangerii care a stat la baza rechizitoriului-inscenare facut de Marius Vasile impotriva dusmanului sotului ei.

Redactia "Averea" se afla in posesia a zeci de facturi si declaratii ale unitatilor de invatamant din Sectorul 4, care confirma ca vrafurile de carti ale procurorului Marius Vasile au fost aduse in Directie de Elena Hojda si distribuite gratuit sau contra cost.

Ne intrebam ce nevoie avea cineva de lucrarea autorului Marius Vasile in reteaua directiei doamnei Hojda? Ar trebui ca procurorii colegi ai lui Marius Vasile sa afle. Alta buba: diferenta de pret dintre cel de 75.000 lei - costul de la tipografie - si cel de 300.000 lei - pretul de vanzare. Raportat la cele 7.

000 de exemplare executate, conform afirmatiilor lui Niculae Zmau, ajungem la o diferenta de peste 1.500.000.000 lei. O adevarata afacere pentru domnul procuror!

Reporterii "Averea" vor pune la dispozitia procurorilor de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti numeroasele facturi si declaratii privind achizitia cartilor. Acestea sunt probe materiale, alaturi de caseta cu vocea lui Zmau.

Deocamdata, reproducem azi doar o declaratie standard: "Referitor la cartea Achizitii Publice - Etapele atribuirii contractului de achizitie publica - Editura Magister Lex va informez: aceasta a fost adusa in Directie de doamna director Hojda Elena in anul 2003 (repartizat cate un exemplar la fiecare serviciu).

Nu cunosc procedura de achizitie a cartii si nici fondurile din care a fost achizitionata; a fost repartizat cate un exemplar la fiecare unitate de invatamant - semnat subinginer Mihaela Vizitiu - 24.05.2005" (vezi facsimil).

De asemenea, zecile de facturi si declaratii ale directorilor de unitati de invatamant atesta faptul ca in unele cazuri cartea a fost primita gratuit, in altele s-au platit cate 300.

000 lei/exemplar fara a li se emite cumparatorilor chitante, iar in cazurile unde s-au emis facturi, pe respectivele documente fiscale apare la furnizor SC Top Design Divers SRL Bucuresti, prin delegat Valentin Bentz, cu buletin RD 314242 eliberat de Sectia 19 si auto NT 04 SUN".

Precizam ca in evidentele DAUIS Sector 4 nu s-au descoperit pana in prezent acte care sa demonstreze ca, la baza achizitiilor de carti, a existat vreo licitatie. Se mai ridica intrebarea: cine a platit pentru exemplarele distribuite gratuit si aduse de Elena Hojda, conform declaratiilor functionarilor. Elena Hojda nu mai este sefa DAUIS din vara lui 2004.

Cazul de fata dovedeste ca, atunci cand un magistrat vrea sa gaseasca modalitatea prin care sa-i fie recompensat "efortul" deosebit de a lucra dosare functie de interesele unei parti, exista intotdeauna o cale. Nu aceea de a primi banii in mana, ca la piata, ci prin metode mai "intelectuale" prin care, maine-poimaine, poti deveni si membru al Uniunii Scriitorilor.

Procurorul Vasile este cercetat pentru aceleasi fapte si pe linie disciplinara, de catre Inspectia Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, urmand ca in scurt timp investigatiile sa fie definitivate.

Magistratul a intrat in atentia opiniei publice si in "Scandalul Inimaroiu", fiind cel care s-a "autosesizat" si a declansat cercetarile intr-un dosar care-l vizeaza pe primarul Sectorului 4, desemnand in cauza un expert de 70 de ani (acuzat chiar de catre colegii de breasla de ilegalitati in respectivul dosar), prin care anchetatorul urma sa construiasca o baza a acuzatiilor exclusiv pe

concluziile acestei expertize unilaterale. O practica veche folosita de unii magistrati atunci cand nu au suficiente probe.