Lumea F1 este in criza. Dupa un an plin de tensiuni intre echipe si factorii decidenti pe fondul unui nou si contestat regulament, finalul de sezon aduce o noua piatra de hotar in relatiile dintre cele doua parti.

Majoritatea echipelor refuza sa semneze noul acord Concorde in actualele conditii, amenintand cu aderarea la o intelegere alternativa in cazul in care procentele primite nu sunt rectificate.

Doar trei echipe (Ferrari, Jordan si Redbull Racing) au semnat noul acord Concorde, contractul financiar care stipuleaza procentele incasate de echipe. Celelalte echipe tind sa semneze un acord alternativ care sa le asigure mai multi bani. Actualul acord Concorde expira in 2007, motiv pentru care Bernie Ecclestone are motive de ingrijorare.

Totusi, un plan financiar indraznet ar putea revitaliza Formula 1, oferind, mai mult de cat orice, sansa echipelor de a fi in final proprietarele francizei Formula 1.

"The Sunday Telegraph" a prezentat planul de afacere al unei finantiste americane de succes, Robin Saunders, care intentioneaza sa achizitioneze prin sustinerea fondului sau privat de investitii Clearbrook Capital Partners si a altor consortiumuri intreaga afacere Formula 1.

Tranzactia ar costa in jur de 1,5 miliarde de dolari, contravaloarea a 75% din franciza, procente detinute de trei banci, JP Morgan, BayernLB si Lehman Brothers. Odata achizitionate, actiunile ar fi distribuite in mod egal echipelor care, dupa o perioada de cativa ani in care vor plati datoriile, vor deveni proprietarele de drept ale Formulei 1.

Celelalte 25% sunt detinute de Bernie Ecclestone printr-un offshore. Acesta si-ar pastra, cel putin in prima faza, actiunile si pozitia de administrator al afacerii. Desi a refuzat luna trecuta o oferta de achizitionare a F1 din partea consortiului Hutchinson Whampoa, actualul boss al Formulei 1 ar putea accepta oferta lui Robin Saunders, fiind cunoscute relatiile amicale dintre cei doi.

Saunders a intervenit in 1999 si l-a ajutat intr-un moment dificil pe Ecclestone, achizitionand euro-obligatiunile de 1,4 miliarde de euro lansate de acesta. Mai mult, Bernie Ecclestone ar agrea ideea concretizarii cat mai rapide a acestui plan avand in Robin Saunders un partener mult mai intelegator decat cele trei banci cu care are frictiuni tot mai acute.

Nu mai devreme de vinerea trecuta s-au intalnit in instanta pentru controlul asupra administrarii F1.

Nu numai Ecclestone si echipele ar profita de pe urma acestei mutari. Firesc, pe langa profitul financiar, Robin Saunders ar putea reveni in centrul lumii financiare dupa o absenta prelungita cauzata de o investitie nereusita in domeniul media.