Sergei Ivanov, ministrul rus al Apararii, a declarat ca Rusia sustine crearea unui sistem european anti-balistic, sistem care sa cuprinda toate statele europene. "Rusia a propus crearea unui sistem anti-balistic non-strategic in Europa", a declarat Ivanov citat de Ria Novosti.

Aflat pe aeroportul de la Ashuluk, in regiunea Astrahan, din estul tarii, Ivanov a adaugat ca o contributie majora la acest sistem ar putea veni din partea Rusiei. "Moscova va contribui suficient de mult la acest sistem, inclusiv prin utilizarea armelor care au fost utilizate astazi la Ashuluk", a mai spus Ivanov.

De altfel, recentele exercitii militare comune cu Beijingul au avut ca scop convingerea Chinei ca armele rusesti sunt performante, un eventual acord de vanzare a acestora catre chinezi echilibrand balanta de plati externe a Moscovei.

Dupa caderea Uniunii Sovietice in randul armatei ruse, a crescut frustrarea vizavi de starea precara din armata, de reducerile masive de persoanal si de incapacitatea guvernantilor de a asigura investitii masive in capabilitati militare de ultima ora.

Cresterea economica din ultimii ani permite Moscovei sa acorde o importanta tot mai mare armatei. De altfel, pe agenda electorala a actualului presedinte rus s-a aflat si reformarea fortelor armate.

Ivanov a declarat ieri ca pentru prima data in istorie, in spatiul ex-sovietic s-a creat un comandament comun pentru exercitii aviatice, document semnat de Rusia, Belarus, Armenia, si Tadjikistan, tari membre ale Comunitatii Statelor Independente. "Acesta a fost doar un exemplu de exercitii militare comune, exercitii ce pot fi extinse la nivelul CSI", a mai spus Ivanov.

Exact dupa acest model a cerut Ivanov reformarea spatiului aerian militar european.

Opiniile lui Ivanov vizavi de crearea unui sistem european anti-balistic ar putea intra in contradictie cu obiectivele de securitate ale comunitatii NATO. De fapt, Ivanov curteaza statele NATO, cu exceptia Statelor Unite si ale Canadei, singurele state membre ale Aliantei care nu sunt europene.

NATO are insa in structurile sale o agentie integrata care se ocupa exact cu monitorizarea traficului aerian dar si un Comitet Militar de Aparare Aeriana. Statele membre NATO se bucura de protectie, inclusiv militara, prin articolul cinci al Aliantei.

Daca planurile lui Ivanov ar fi adoptate, NATO, si-ar vedea afectat statutul de organizatie de aparare colectiva.

De altfel, dupa 1991 oficialii rusi au cerut in dese randuri transformarea NATO intr-o organziatie de securitate colectiva, ceea ce ar face din Alianta o organizatie nefunctionala.

Aceste pozitii anti-NATO au fost sustinute chiar de catre fostul presedinte, Ion Iliescu, si nu oriunde, ci chiar in cadrul unei conferinte tinute la Londra, la Institutul Regal de Relatii Internationale, unde a sprijinit obtinerea de catre OSCE a factorului militar al NATO!

Ucraina s-a saturat de navele rusesti din Marea Neagra

Anton Buteiko, adjunctul ministrului de externe ucrainean, a declarat duminica seara, ca flota rusa din Marea Neagra ar putea parasi Sevastopolul inaintea termenului stabilit, in 2017, informeaza "Kommersant" in editia electronica de ieri. Acesta declaratie ar putea indica ca discutiile bilaterale dintre Putin si Iuscenko la summitul CSI de la Kazan nu au fost foarte productive.